Μια νέα πατέντα της Apple θα βάλει τέλος στη δυνατότητα εγγραφής live concerts, τουλάχιστον για τις συσκευές iOS, κίνηση που θα ικανοποιήσει τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων.

Η τεχνολογία αυτή ουσιαστικά εμποδίζει τη λειτουργία της ενσωματωμένης κάμερας, αποκλείοντας τη δυνατότητα λήψης φωτογραφιών ή βίντεο, μερικά ή ολικά.

Όπως έχει καθοριστεί από τη χρήση της ευρεσιτεχνίας, η τεχνολογία αυτή θα επιτρέψει στις κάμερες να ανιχνεύουν ένα συγκεκριμένο φάσμα υπέρυθρης ακτινοβολίας, με συνέπεια να \”αρνούνται\” να λειτουργήσουν εφόσον ανιχνευθεί τέτοιου είδους ακτινοβολία.

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν εύσχημο τρόπο να σας πουν: \”Εάν δεν πρέπει να λάβετε μια φωτογραφία ή βίντεο, η κάμερα απλά δεν θα το αποθηκεύσει!\”. Εκτός όμως από το μπλοκάρισμα της δυνατότητας να λάβετε φωτογραφίες, η πατέντα αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την προσθήκη υδατογραφημάτων στις φωτογραφίες, κάτι που μπορεί να προστεθεί από διοργανωτές, για παράδειγμα, για την προώθηση ενός συγκεκριμένου χώρου ή προϊόντος.

Φυσικά, αυτό δεν είναι τόσο εύκολο να επιτευχθεί, μιας και οι διοργανωτές θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να εκπέμψουν το απαραίτητο φάσμα ακτινοβολίας, κάτι που μπορεί να κοστίσει πολύ περισσότερο από το να επιτρέψει κάποιος στους θεατές να καταγράψουν και να μοιράσουν το υλικό στα sites τους.

Είναι επίσης ασαφές το πώς η Apple σκοπεύει να επιτρέψει στους διοργανωτές να εκπέμψουν το σήμα αυτό, παρόλο που θα μπορούσε να κατασκευάσει μια δική της συσκευή αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό.

Πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες πνευματικών δικαιωμάτων που ψάχνουν έναν τρόπο για να μπλοκάρουν αυτού του τύπου τις παράνομες εγγραφές εδώ και χρόνια. Μια τεχνολογία σαν και αυτή θα μπορούσε να γίνει κοινός τόπος σε σινεμά, για παράδειγμα, όπου συχνά χρησιμοποιούνται κάμερες από το κοινό για την εγγραφή των νεότερων blockbusters.

Είναι αυτονόητο πως η πατέντα αυτή δεν πρόκειται να δουλέψει, εκτός και εάν γίνει universal για όλες τις συσκευές.

applemania

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook