Ανεστάλη η επιχείρηση επισκευής της βλάβης στο νέο σύστημα καθαρισμού των δεξαμενών μολυσμένων υδάτων του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, λίγες μόλις ώρες μετά από την έναρξη των εργασιών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Tepco.

Η Tepco είναι η εταιρεία που διαχειρίζεται την επισκευή του εργοστασίου, οι αντιδραστήρες του οποίου καταστράφηκαν μετά από το σεισμό και το τσουνάμι του περασμένου Μαρτίου.

Η διακοπή της επιχείρησης οφείλεται στο γεγονός ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας αυξήθηκαν πολύ πιο γρήγορα απ΄ ότι αναμενόταν και κατέστησαν επικίνδυνη κάθε εργασία στον ιαπωνικό πυρηνικό σταθμό.

Η μονάδα καθαρισμού των μολυσμένων από ραδιενέργεια υδάτων που έχει κατασκευαστεί στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα είχε ξεκινήσει χθες την επεξεργασία περίπου 100.000 τόνων νερού και εκπρόσωπος της Tepco είπε ότι η μονάδα, που κατασκευάστηκε με τη βοήθεια της γαλλικής εταιρείας Areva και της αμερικανικής Kurion, ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 20:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας) για να σταματήσει περίπου 12 ώρες αργότερα.

Η Tepco ελπίζει ότι με τη νέα μονάδα καθαρισμού θα έχει επιτύχει να σταθεροποιήσει τους αντιδραστήρες μέχρι τον Ιανουάριο.

Μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου στα κτήρια των αντιδραστήρων του Φουκουσίμα Νταϊίτσι έχουν συσσωρευτεί περίπου 100.000 τόνοι ραδιενεργού νερού. 

Τα ραδιενεργά απόβλητα εμποδίζουν τους εργάτες να μπουν στις εγκαταστάσεις για να θέσουν και πάλι σε λειτουργία τα συστήματα ψύξης του πυρηνικού καυσίμου.

Η μονάδα απορρύπανσης εφόσον λειτουργήσει ξανά θα μπορεί να καθαρίζει 50 τόνους νερού την ώρα, δηλαδή 1.200 τόνους ημερησίως, μειώνοντας τη ραδιενέργεια κατά 1.000-10.000 φορές.

Η Tepco κατάφερε να σταματήσει την τήξη των πυρηνικών καυσίμων καταβρέχοντας τους αντιδραστήρες νύχτα και μέρα αρχικά με θαλασσινό και κατόπιν με πόσιμο νερό.

Σήμερα είναι ακόμη αναγκασμένη να ρίχνει στη μονάδα περίπου 500 τόνους νερού ημερησίως.
 
Ένα μέρος αυτού του νερού συγκεντρώνεται στις εγκαταστάσεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook