Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα αγνόησε τη νομική συμβουλή ανώτατων δικηγόρων του Πενταγώνου και του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και συμφώνησε με άλλους συμβούλους που είπαν ότι είχε νομικό δικαίωμα να συνεχίσει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Λιβύης χωρίς έγκριση από το Κογκρέσο, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους το Σάββατο οι «Times» της Νέας Υόρκης.

Επικαλούμενη αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι δικηγόροι του Πενταγώνου και του υπουργείου Δικαιοσύνης υποστήριξαν πως οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στη Λιβύη, υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, ήταν «εχθροπραξίες».

Έτσι ο Μπαράκ Ομπάμα θα έπρεπε να τις τερματίσει ή να αποσυρθεί από τις στρατιωτικές μάχες μετά τις 20 Μαΐου αφού δεν έλαβε έγκριση από το Κογκρέσο βάσει της απόφασης για τις Εξουσίες Πολέμου.

Οι «Times» συνεχίζουν γράφοντας πως ο Ομπάμα, αντίθετα, στηρίχθηκε σε συμβουλή μέσα από το Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με την οποία οι αποστολές βομβαρδισμού δεν ήταν ακριβώς «εχθροπραξίες» και πως μπορούσαν να συνεχιστούν χωρίς το πράσινο φως του Κογκρέσου.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, ασκεί πιέσεις στο Λευκό Οίκο να καταγράψει λεπτομερώς τη συμβουλή που έδωσε το γραφείο του νομικού συμβούλου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη νομιμότητα της συνεχιζόμενης στρατιωτικής δράσης εναντίον της Λιβύης, η οποία αποσκοπεί επίσημα στην προστασία των αμάχων από τις δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.

Οι «Times» σημειώνουν πως σπάνια ο πρόεδρος παραμερίζει τις νομικές απόψεις που δίνει το γραφείο αυτό.

Ο Λευκός Οίκος έχει παραδεχθεί πως υπάρχουν διαφορές απόψεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσον αφορά το νομικό ζήτημα.

Υποστήριξε ότι η στρατιωτική δράση των ΗΠΑ εναντίον της Λιβύης είναι περιορισμένη και ότι δεν υπάρχουν σχέδια για αποστολή στρατευμάτων ξηράς.

Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο, περιλαμβανομένου και του επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Χάρι Ρέιντ, υποστηρίζουν την άρνηση του Ομπάμα να επικαλεστεί το νόμο για τις Εξουσίες Πολέμου και έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η αποστολή στη Λιβύη είναι πιθανό να τερματιστεί σύντομα.

Η Απόφαση για τις Εξουσίες Πολέμου του 1973 εγκρίθηκε την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ προκειμένου να καθορίσει τις εξουσίες του προέδρου και του Κογκρέσου όσον αφορά τις στρατιωτικές ενέργειες των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την απόφαση απαγορεύεται στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ να εμπλέκονται σε στρατιωτικές ενέργειες για περισσότερες από 60 ημέρες χωρίς την εξουσιοδότηση του Κογκρέσου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook