Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επέκρινε την αντίδραση της Ιαπωνίας στο δυστύχημα της Φουκουσίμα, επειδή δεν εφάρμοσε τη σύμβαση για την παροχή συνδρομής που προβλέπεται από την Υπηρεσία σε περίπτωση πυρηνικού δυστυχήματος, σύμφωνα με έκθεση που θα δοθεί στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, στη διάσκεψη για την πυρηνική ασφάλεια που γίνεται στη Βιέννη την προσεχή εβδομάδα.

Αυτή η σύμβαση για την παροχή βοήθειας σε περίπτωση πυρηνικού δυστυχήματος διέπει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών και της ΙΑΕΑ για την οργάνωση της βοήθειας, της ασφάλειας και της επικοινωνίας, ανάλογα με την περίπτωση.

Σύμφωνα με την ΙΑΕΑ, το Τόκιο όφειλε να προσφύγει σε αυτή τη σύμβαση μετά τις σοβαρότατες ζημιές στις εγκαταστάσεις της πυρηνικής μονάδας της Φουκουσίμα που προκάλεσε ο σεισμός και το τσουνάμι, τονίζει η έκθεση της οποίας έλαβε γνώση το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Ιαπωνία δεν έχει ποτέ εφαρμόσει τη σύμβαση αυτή, καταγγέλλει η ΙΑΕΑ στην έκθεσή της που συντάχθηκε με βάση την επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων στην Ιαπωνία το Μάιο. Η χώρα, επίσης, δεν έχει εφαρμόσει σωστά την αρχή, που συστήνεται από την ΙΑΕΑ, για την ύπαρξη μέτρων ασφαλείας σε διάφορα επίπεδα κατά των εξωτερικών απειλών, αναφέρεται στην έκθεση.

Τα πρότυπα ασφαλείας πάντως που καθορίζονται από την ΙΑΕΑ, δεν είναι δεσμευτικά για τα κράτη μέλη. Τα κατά των τσουνάμι μέτρα, που ενισχύθηκαν το 2002, δεν είχαν αξιολογηθεί από τις εποπτικές αρχές, αναφέρει ακόμη επικριτικά η ΙΑΕΑ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook