Η Ελένα Μπόνερ, χήρα του βραβευθέντα με Νόμπελ Ειρήνης Αντρέι Ζαχάροφ, πέθανε σε ηλικία 88 ετών, ανακοίνωσε η κόρη της.

Η Ελένα Μπόνερ πέθανε το Σάββατο στη Βοστόνη όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια, δήλωσε η κόρη της, Τατιάνα Γιανκέλεβιτς, σε ανακοίνωση την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Σύζυγος του Ζαχάροφ από το 1972, η παιδίατρος το επάγγελμα Μπόνερ ασκούσε δριμεία κριτική στο καθεστώς από τα τέλη της δεκαετίας του \’60 και αγωνίστηκε υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Το 1975, παρέλαβε στο Όσλο το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στη θέση του συζύγου της, στον οποίο οι σοβιετικές Αρχές δεν επέτρεψαν να μεταβεί στη Νορβηγία.

Ο Ζαχάροφ εκτοπίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 στο Γκόρκι (σήμερα Νίζνι Νόβγκοροντ) για να τον ακολουθήσει λίγο αργότερα και η Μπόνερ. Επέστρεψαν στη Μόσχα το 1986.

Μετά το θάνατο του Ζαχάροφ, του πατέρα της σοβιετικής ατομικής βόμβας σε ηλικία 68 ετών το 1989, συνέχισε τον αγώνα υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων αν και σταδιακά αποσυρόταν λόγω της κακής υγείας της. Ήταν δε επικριτική και κατά των μετακομμουνιστικών κυβερνήσεων, όπως αυτής του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Η Μπόνερ είχε μία κόρη και ένα γιο από τον πρώτο της γάμο.

Πρόκειται να ταφεί πλάι στον Ζαχάροφ στο κοιμητήριο Βοστριάκοβο της Μόσχας. Η οικογένειά της ζήτησε από τον κόσμο να μην φέρει λουλούδια στην τελετή αλλά να κάνει καλύτερα δωρεές στο Ίδρυμα Αντρέι Ζαχάροφ, μια οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook