Η τέταρτη Διεθνής Τζαζ Συνάντηση Κώστας Κουβίδης θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης από την Τετάρτη 22 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου.

 Όπως και τις προηγούμενες χρονιές δεν θα είναι μόνο ένα μουσικό γεγονός. Συζητήσεις, κινηματογράφος, έκθεση αφίσας κ.α. θα συνδυαστούν με τις συναυλίες, τα σεμινάρια και τις απεριόριστες ώρες του τζάμ.

Και όπως πάντα το θέμα μας δεν θα είναι μόνο η τέχνη και η διασκέδαση αλλά  και τα τροχαία εγκλήματα και η μικρή η μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε σαν σύνολο και σαν άτομα για να ανατρέψουμε αυτή τη βάρβαρη πραγματικότητα που υπάρχει στους δρόμους.

Στη φετινή συνάντηση θα συμμετάσχουν μουσικοί που βρίσκονται επi δεκαετίες στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας σκηνής

Η Sheila Jordan με τον Cameron Brown (ΗΠΑ), ο Manu Dibango (Καμερούν) και ο Mulatu Astatke (Αιθιοπία) με τα πολυμελή συγκροτήματα τους.

Θα εμφανιστούν επίσης σημαντικοί έλληνες καλλιτέχνες: η Λητώ Βογιατζόγλου με το κουαρτέτο της και οι φίλοι και συνάδελφοι του Κώστα Κουβίδη ντραμερς Νίκος Βαργιαμίδης, Κώστας Αναστασιάδης, Μιχάλης Καπηλίδης που μαζί με τους Hard Groove θα παρουσιάσουν την μοναδική παράσταση In Drums We Trust, βασισμένη στα ντράμς, σε επιμέλεια του Ν. Βαργιαμίδη.

Με τις εκδηλώσεις αυτές η Διεθνής Τζαζ Συνάντηση Κώστας Κουβίδης ολοκληρώνει τον κύκλο της και δεν θα επαναληφθεί στο Ηράκλειο.

Το ιστορικό της πρωτοβουλίας

Ξεκινώντας από το τραγικό γεγονός της απώλειας του Κώστα, επιχειρήσαμε να φέρουμε στο προσκήνιο το φοβερό γεγονός των χιλιάδων τροχαίων εγκλημάτων που συμβαίνουν κάθε χρόνο. Θεωρώντας αυτό το διαρκές έγκλημα πρωταρχικά σαν ζήτημα πολιτισμού προσπαθήσαμε να δώσουμε την απάντηση σ αυτό το επίπεδο.

Το τέλος αυτής της διαδρομής που ξεκίνησε με μουσικές από την Νέα Ορλεάνη, ακολούθησε τους τσιγγάνικους δρόμους του swing, τους δρόμους του funk, της gospel του hip hop και κάθε είδους της jazz ήταν αναπόφευκτο να ολοκληρωθεί με την παρουσία της Αφρικής μέσα από δύο από τους μεγαλύτερους σήμερα μουσικούς της, το «λιοντάρι της Αφρικής» Manu Dibango (Καμερούν) και τoν Mulatu Astatke ( Αιθιοπία) . Θα είναι εδώ για να μας οδηγήσουν στην φρεσκάδα των πηγών της μουσικής.

Γράψαμε κάποτε με αφορμή τις δικαστικές αποφάσεις για το τροχαίο έγκλημα με θύμα τον Κώστα πως για μας ένα δάκρυ της Sheila Jordan είναι σημαντικότερο απ όλο τον ποινικό κώδικα. Η παρουσία της Sheila Jordan, αυτού του θρυλικού προσώπου της ιστορία της τζαζ τα τελευταία εξήντα χρόνια, είναι μεγάλη τιμή για μας.

Η Sheila είχε μια ιδιαίτερη αγάπη και εκτίμηση για τον Κώστα (έπαιξε μαζί της στις εμφανίσεις της το 2004 και 2005 στην Ελλάδα- και συνήθιζε να τον συστήνει σαν «πνευματικό εγγόνι» της). Είναι μαζί μας όχι μόνο γιατί είναι μεγάλη καλλιτέχνις αλλά γιατί όπως έλεγε ο ΑντρέΜπρετόν, «όποια και να είναι η ερώτηση, ο άνθρωπος είναι η απάντηση». Αυτό ακριβώςήταν το διαφορετικό που προσπάθησε να αναδείξει στην τετράχρονη πορεία της η Διεθνής Τζαζ Συνάντηση Κώστας Κουβίδης.

ΜΟΥΣΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

ΠΕΜΠΤΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ, Βασιλική Αγίου Μάρκου 20.00
Sheila Jordan & Cameron Brown Duo.
Φωνή & κοντραμπάσο. Μια βραδιά με τη σφραγίδα μιας μυθικής μορφής της συγχρονης τζαζ και
την συναισθηματική φόρτιση της προσωπικής σχέσης της με τον Κώστα Κουβίδη.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ, Ανοιχτό Θέατρο Τεχνόπολις
21.00: In Drums We Trust
Μια παράσταση για τέσσερις ντράμερ και ένα κρουστό σε επιμέλεια Νίκου Βαργιαμίδη, αφιερωμένη στον Κώστα Κουβίδη, που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβρη του 2009 στην 7η γιορτη της jazz & δημιουργικης μουσικής. Ν. Βαργιαμίδης (ντραμς), Κ. Αναστασιάδης (ντραμς), Μ. Καπηλίδης (ντραμς), Χ. Καπετανάκης (σαξ), Δ.Γιαλαμας (μπάσο), Δ.Αγγελάκης (πλήκτρα)
22.30: Manu Dibango & Soul Makossa Gang
Ο μεγάλος συνθέτης, σαξοφωνίστας και τραγουδιστής με την οκταμελή μπάντα του ενώνει τους ρυθμούς της Δυτικής Αφρικής με το παγκόσμιο κύμα της τζαζ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ, Ανοιχτό Θέατρο Τεχνόπολις
21.00: Lito Voyatzoglou Quartet
Συνθέσεις της Λητώς Βογιατζόγου και διασκευές παραδοσιακών κομματιών στα χρώματα της τζαζ. Λ. Βογιατζόγλου πιάνο, Λ. Ανδριώτης κρητική λύρα, Α. Παρασκευόπουλος Μπάσο, Χ. Ασωνίτης ντραμς.

22.30: Mulatu Astatke / Steps Ahead
Ο άνθρωπος πού έφερε την Ethio Jazz στην παγκόσμια σκηνή μας οδηγεί στους μουσικούς δρόμους της Ανατολικής Αφρικής. Με το οκταμελές συγκρότημα του θα παρουσιάσει παλιότερα κομμάτια του αλλά και το νέου άλμπουμ του Steps Ahead.

Τζάμ: Μετά τις συναυλίες, στο μπαρ του Τεχνόπολις θα συνεχίσουμε την παράδοση των πιο ποικίλων μουσικών συνευρέσεων μέχρι το πρωί.

ΕΚΘΕΣΗ ΑΦΙΣΑΣ Βασιλική Αγίου Μάρκου ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ – ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΑΦΙΣΕΣ JAZZ και SOCIAL DESIGN του ΔΗΜΗΤΡΗ Θ. ΑΡΒΑΝΙΤΗ
Θα εκτεθούν μια σειρά αφίσες που αφορούν την jazz και το social design του μεγάλου έλληνα δημιουργού Δημήτρη Αρβανίτη. Περιλαμβάνονται «ιστορικές» αφίσες από τις εμφανίσεις σημαντικών καλλιτεχνών της jazz στην Ελλάδα, από περιοδικά της τζαζ, καθώς και αφίσες που αφορούν σημαντικά κοινωνικά προβλήματα και φυσικά την κατάσταση στην κυκλοφορία και την οδική ασφάλεια.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ Παγοποιείον, ΚΥΡΙΑΚΗ 26 & ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ
Θα προβληθούν (με ελληνικούς υπότιτλους) οι ταινίες:
Thelonious Monk: Straight, No Chaser
1988, Charlotte Zwerin , 90 λεπτά, ντοκιμαντέρ

The World According to John Coltrane
1990, Robert Palmer, Toby Byron 60 λεπτά, ντοκιμαντέρ

Προβολές σε συνεργασία με την Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Θα πραγματοποιηθούν επίσης Σεμινάρια και Συζητήσεις που θα ανακοινωθούν αναλυτικά.
Οι χώροι που θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις είναι:
Βασιλική Αγίου Μάρκου, Τεχνόπολις, Παγοποιείον, Ξενοδοχείο ΑΤΡΙΟΝ.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: YOU ARE WHAT U DO -Κώστας Κουβίδης, μη κερδοσκοπική εταιρεία
Συνεργασία: Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου, Παγοποιείον, ξενοδοχείο ΑΤΡΙΟΝ.

www.kostaskouvidis.com

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook