Την ευκαιρία να συνδυάσουν τον «τερπνόν μετά του ωφελίμου» θα έχουν συνολικά 60 άτομα που θα αποτελέσουν τους  εθελοντές στο θερινό πρόγραμμα της WWF Ελλάς, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε πέντε οικολογικά διαμάντια – τοπία, δύο εκ των οποίων βρίσκονται στη Κρήτη.

Οι συμμετέχοντες στα Θερινά Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στα μυστικά των τόπων και των ανθρώπων τους, ενώ ταυτόχρονα θα γνωρίσουν από κοντά το έργο της οργάνωσης, συμβάλλοντας ενεργά σε αυτό.

Το ημερήσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει,  πρωινή εργασία 3-4 ωρών, τα απογεύματα θα πραγματοποιούνται συζητήσεις, εκδρομές και περιηγήσεις ενώ προβλέπεται και συμμετοχή στα τοπικά πολιτιστικά δρώμενα.

Πρόκειται στην ουσία για μια μορφή εναλλακτικού τουρισμού στην οποία οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ζυμωθούν με τις τοπικές κοινωνίες, να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση αλλά και να κάνουν φτηνές διακοπές εργαζόμενοι λίγες μόνο ώρες της ημέρας.

Σε κάθε πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών, ενώ το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 105 Ευρώ (για τους υποστηρικτές του WWF Ελλάς διαμορφώνεται στα 80 Ευρώ) και καλύπτει διαμονή, διατροφή, ιδιωτική ασφάλιση, καθώς και ξεναγήσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Τα θερινά προγράμματα εθελοντικής εργασίας που αφορούν στη Κρήτη, θα απασχολήσουν  συνολικά 30 άτομα και θα πραγματοποιηθούν στις παρακάτω περιοχές και ημερομηνίες:

Αλμυρός Ηρακλείου, Κρήτη, 17 – 30 Ιουλίου

Με στόχο την αποκατάσταση και διαχείριση ενός σημαντικού υγρότοπου της Κρήτης, του Αλμυρού (περιοχή Γαζίου), οργανώνεται για πρώτη φορά στην περιοχή θερινό πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας, σε συνεργασία με τους τοπικούς συνεργάτες του WWF Ελλάς και τον Δήμο Μαλεβιζίου.

Εργασία: Εργασίες καθαρισμού υγρότοπου & λειτουργία ενημερωτικού περιπτέρου.

Αριθμός εθελοντών: 15 (13 εθελοντές, 2 ομαδάρχες). Διαμονή: Σε σχολείο της περιοχής.

Καλαμιώνας Μαλίων, Κρήτη, 24 Ιουλίου – 6 Αυγούστου

Ίδιος παραμένει κι ο στόχος του δεύτερου προγράμματος που θα λάβει χώρα στην Κρήτη και αφορά στην αποκατάσταση και διαχείριση ενός ακόμα σημαντικού υγρότοπου του νησιού, του Καλαμιώνα Μαλίων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα οργανώνεται κι αυτό για πρώτη φορά στην περιοχή των Μαλίων, σε συνεργασία με τους τοπικούς συνεργάτες του WWF Ελλάς και τον Δήμο Χερσονήσου.

Εργασία: Εργασίες καθαρισμού υγρότοπου & λειτουργία ενημερωτικού περιπτέρου.

Αριθμός εθελοντών: 15 (13 εθελοντές, 2 ομαδάρχες). Διαμονή: Σε σχολείο της περιοχής.

Οι άλλες τρεις περιοχές της Ελλάδας στις οποίες αφορά το θερινό εθελοντικό πρόγραμμα της WWF είναι οι εξής:

1) Λίμνη Κερκίνη, 31 Ιουλίου – 13 Αυγούστου

Η ορνιθοπανίδα της λίμνης Κερκίνης θεωρείται από τις πλουσιότερες στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της κοιλάδας του Στρυμόνα ποταμού και απέχει περίπου 80 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 35 χλμ. από τις Σέρρες. Η κατασκευή πλωτών ξύλινων βάσεων για φώλιασμα σπάνιων πουλιών, καθώς και η δημιουργία και συντήρηση υποδομών από τους εθελοντές του WWF Ελλάς, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, θα ενισχύσει τις προσπάθειες για τη διατήρηση αυτού του σπάνιου βιότοπου.

Εργασία: Δημιουργία και συντήρηση υποδομών (θέσεις παρατήρησης και σταθμοί ξεκούρασης), ενημέρωση επισκεπτών, συμμετοχή σε μετρήσεις πανίδας (αρπακτικά πουλιά, βίδρες) κ.ά.

Αριθμός εθελοντών: 15 (13 εθελοντές, 2 ομαδάρχες). Διαμονή: Σε εγκαταστάσεις φιλοξενίας της περιοχής.

2) Παραλία Σεκανίων, Ζάκυνθος, 16 – 27 Αυγούστου 2011

 3) Βωβούσα, Ανατολικό Ζαγόρι, Πίνδος, 31 Ιουλίου – 28 Αυγούστου 2011

Εργασία: (α) Περιπολίες σε επιλεγμένα σημεία του Εθνικού Πάρκου & στελέχωση πυροφυλακίων, (β) συντήρηση, καθαρισμοί, σήμανση και διάνοιξη πεζοπορικών διαδρομών.

Αριθμός εθελοντών: Οκτώ εθελοντές ανά περίοδο (συνολικά 32 εθελοντές) Περίοδοι: Τέσσερις:
(α) 31 Ιουλίου – 7 Αυγούστου, (β) 7 Αυγούστου – 14 Αυγούστου, (γ) 14 Αυγούστου -21 Αυγούστου, (δ) 21 Αυγούστου – 28 Αυγούστου.

Διαμονή: Στο καταφύγιο της Βωβούσας «Βάλια Κάλντα» με πρόσβαση σε οργανωμένη κουζίνα και εγκαταστάσεις υγιεινής. Το κόστος για το πρόγραμμα της Βωβούσας ανέρχεται στα 50 ευρώ, καθώς θα είναι μικρότερης διάρκειας (1 εβδομάδα).

Μέχρι 26 Ιουνίου οι αιτήσεις

Δηλώσεις συμμετοχής: έως την Κυριακή 26 Ιουνίου. Τηλέφωνο για περαιτέρω πληροφορίες για τις περιοχές που εντάσσονται στο πρόγραμμα: 210-3314893 ή στην ιστοσελίδα www.wwf.gr. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Το πρόγραμμα εθελοντικής δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης που θα διεξαχθεί στη Βωβούσα, εντάσσεται στο πρόγραμμα «Το Μέλλον των Δασών», που εκπονείται από το WWF Ελλάς και συγχρηματοδοτείται από τα Κοινωφελή Ιδρύματα Ι.Σ. Λάτση, Α.Γ. Λεβέντη και Μποδοσάκη, καθώς και από τις εισφορές των υποστηρικτών της οργάνωσης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook