Ελληνογαλλική επιστημονική συνάντηση στο ΚΑΜ με τίτλο “Η διαμάχη των εικόνων: Εικονομαχία σε Δύση και Ανατολή”, την Τετάρτη 22 Απριλίου, ώρα 18.30, Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, Μεγάλο Αρσενάλι.

Η σύγκρουση σχετικά με τη χρήση και την κατάχρηση της εικόνας έχει μακραίωνο παρελθόν ήδη από τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού και φτάνει στις μέρες μας.

Η δυνατότητα ή μη απεικόνισης του Θείου είχε αποτελέσει τη βάση των θεολογικών ερίδων του παρελθόντος με πολύ σημαντικό πολιτικό και φιλοσοφικό υπόβαθρο ενώ  στο παρόν σύγχρονα παραδείγματα αναδεικνύουν μία νέα κατ’ αναλογίαν σύγκρουση στο πλαίσιο της μεταμοντέρνας κοινωνίας του 21ου αι.

 Τα φαινόμενα αυτά στη διαχρονία τους επιχειρεί να προσεγγίσει η ελληνογαλλική επιστημονική συνάντηση με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων, που οργανώνει το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, ο Σύλλογος ERE (Entre deux Mers Region d’Europe) και ο Ελληνογαλλικός Σύλλογος Χανίων

Ομιλίες:

Anne Marie Cοcula, ομότιμη καθηγήτρια της Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Bordeaux Montaigne,  Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού της Aquitaine – Bordeaux
– Η εικονομαχία στην Ευρώπη του 16ου αιώνα

Αθανάσιος Μαΐλης, Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων. 
– Η βυζαντινή εικονομαχία: μια προειδοποίηση από το παρελθόν.

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015, ώρα 18.30, Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, Μεγάλο Αρσενάλι, Χανιά.

Με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

Τη συνάντηση συνοδεύει έκθεση σχολιασμένων επιστημονικά φωτογραφιών με μνημεία της Κρήτης, προϊόν συνεργασιών του ERE στα Χανιά.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο FORUM: ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, Θεματικός κύκλος : Διαδρομές, ιστοί και δίκτυα που οργανώνει το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook