Δευτερολογίες υψηλών τόνων και σφοδρών επιθέσεων εξελίχθηκαν στην ολομέλεια με τον Πρωθυπουργό να σηκώνει το γάντι που του είχε πετάξει νωρίτερα ο κ. Αντώνης Σαμαράς αλλά και τον Γιώργο Καρατζαφέρη να αποκαλεί «προδότη» τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναλυτικά, ο κ. Παπανδρέου είπε προς τον κ. Σαμαρά ότι «περιφέρατε το «σωτήριό» σας πρόγραμμα σε όλη την Ευρώπη. Αυτό όμως που δεν μας είπατε είναι ότι οι πάντες σας απέρριψαν. Δεν μπορώ να πω ότι δεν σας αγαπάνε, είστε παιδί του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αλλά σας απέρριψαν» και συμπλήρωσε ότι «Για την απόρριψη του προγράμματός του – λέει – φταίει η προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ. Μα είστε σοβαρός; Εμείς φταίμε για το δικό σας πρόγραμμα που είναι αναξιόπιστο; Μην ψάχνετε άλλοθι για να κρυφτείτε…».

Επιπροσθέτως, ο πρωθυπουργός είπε με νόημα στον κ. Σαμαρά ότι «Εγώ δεν κατέφυγα σε δημοσιογραφικές πληροφορίες. Να πω δηλαδή πως όταν απέρριψε το πρόγραμμά σας ο κ. Σαρκοζί εσείς του κλείσατε το μάτι και του είπατε πως το κάνετε για ψηφοθηρικούς λόγους…» ενώ για την κατηγορία ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται απάντησε πως «Ας τελειώνουμε με τις εντυπώσεις, ας πάψουμε με τα εύκολα λόγια, ειδικά τις δύσκολες στιγμές.
Να συνεχίσουμε χωρίς πυροτεχνήματα για επαναδιαπραγμάτευση … Δεν πετάμε κουβέντες στο καφενείο, σας πρότεινα να διαπραγματευτούμε από κοινού για όποιο θέμα θέλετε, πίστευα και πιστεύω σε αυτή την κοινή λειτουργία. Γιατί μας δίνει νέες δυνατότητες, δίνει μεγαλύτερη αξιοπιστία. Πάμε όλα τα κόμματα με ένα φορολογικό ν.σ. πιο απλό. Γι αυτό έχει σημασία η συναίνεση. Μην βάζουμε τρικλοποδιές στην χώρα. Εγώ ζήτησα την συναίνεση, γιατί είδα τις συγκλήσεις, ας δουλέψουμε πάνω σε αυτές τις συγκλήσεις».

Πάντως, ο πρωθυπουργός κάλεσε και πάλι τον κ. Σαμαρά για να τα βρούν, απαντώντας παράλληλα σε όσα ακούστηκαν περι διαρροών των τηλεφωνικών τους συνομιλιών λέγοντας «Δεν θα μπω στην δημοσιογραφική ενασχόληση, σας γνωρίζω και είστε προσωπικός μου φίλος, έχουμε χρόνια μαζί, ήταν μια στιγμή ιστορικής σημασίας, δεν επετεύχθη αυτό που θα θέλαμε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η αναζήτηση συναινέσεων δεν πρέπει να είναι συνεχή» σημείωσε όμως για τα τηλεφωνήματα της περασμένης Τετάρτης ότι «Αυτό που αποδείχτηκε είναι ότι δεν είχατε την διάθεση ουσιαστικής συνεργασίας…
Σας είπα να γράψουμε τα δύο μεγάλα κόμματα ιστορία, σας είπα ελάτε να αλλάζουμε σελίδα, να αφήσουμε τους τσακωμούς σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή να μην δίνουμε την εικόνα μιας χώρας που τσακώνετε και σπαράσσετε. Ως βάση συνεννόησης δεν βλέπουμε την ταπείνωση του άλλου και την πολιτική ήττα του αντιπάλου, αλλά να δημιουργήσουμε κλίμα σύγκλησης όχι στο μοίρασμα της εξουσίας, αλλά σε πολιτικές για το που πηγαίνει η χώρα. Είχαμε την ευκαιρία να δουλέψουμε μαζί, αυτό είναι το στοίχημα της εθνικής συνεννόησης» και ξεκαθάρισε ότι «Ναι, έκανα μια υπέρβαση προσωπική την Τετάρτη, όχι για να φυγομαχήσω ή να παραιτηθώ από οποιαδήποτε μάχη, αλλά για να πω σε όλους ελάτε να δώσουμε την μάχη μαζί, να δείξουμε ότι αλλάζει το πολιτικό πρότυπο. Δεν φυγομαχώ, και δεν θα φυγομαχήσω, θα δώσω τη μάχη για την Ελλάδα» αλλά συμπλήρωσε «Είχαμε την τεράστια ευκαιρία να συμφωνήσουμε να αλλάξουμε πολλά. Και αυτή την ευκαιρία – όπως το χειριστήκατε την τορπιλίσατε. Όταν δύο άνθρωποι μιλάνε για τόσο σοβαρό και ευαίσθητο ζήτημα και αυτό να διαρρέει στον τύπου, είναι ένα δείγμα για το εάν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη…».

Από την άλλη ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά πως ο δικός του προβληματισμός είναι «πως ένας πρωθυπουργός που παραιτείται το πρωί μπορεί το απόγευμα να ξαναγεννηθεί φέρελπις πρωθυπουργός; Αντί απαντήσεως μιλήσατε παραπολιτικά και όχι πολιτικά» ενώ αποκάλεσε τον κ. Παπανδρέου «πρύτανη της συκοφαντίας στα οικονομικά».
Χαρακτήρισε τα όσα γράφτηκαν γύρω από την συνάντησή του με τον Σαρκοζί ως «λίβελους» που γράφηκαν «από φίλους του πρωθυπουργού» για να συμπληρώσει «γράφατε λίβελους εναντίον της χώρας. Για δήθεν τιτανικούς δεν θα σας ήταν δύσκολο να γράψετε σε κυβερνητικά γραφεία λίβελους εναντίον μου». Για τις τηλεφωνικές συνομιλίες της περασμένης Τετάρτης ο κ. Σαμαράς είπε στον πρωθυπουργό πως «Ο Πεταλωτής, οι βουλευτές σας, οι υπουργοί σας έπλεκαν το εγκώμιο στις τηλεοράσεις για την ηρωική σας απόφαση. Πού πήγε ο ηρωισμός ; Εγώ την τορπίλισα; Το αποφασίσατε και το ακυρώσατε για ένα πολιτικό κους κους;».
Καρατζαφέρης «άπαξ προδότης πάντα προδότης»
Τέλος ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε και στον κ. Καρατζαφέρη λέγοντας ότι «κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση…» και με νόημα είπε στον πρωθυπουργό « Δώστε του σημασία. Δεν βλέπετε πως σας αγαπάει; Σας είπα να τον κάνατε υπουργό και εσείς τον κάνατε κοινοβουλευτικό σας εκπρόσωπο. Να τον προσέχετε περισσότερο…».

Η αντίδραση του προέδρου του ΛΑΟΣ ήταν άμεση και ορισμένη. Ο κ. Καρατζαφέρης είπε «συγνώμη κ. Παπανδρέου αν σας παρέσυρα να συνεργαστείτε με τον κ. Σαμαρά γιατί όπως λέει μια παροιμία : άπαξ προδότης πάντα προδότης». Ενώ στο τέλος ανέφερε πως «τον συμπαθώ τον κ. Σαμαρά γι αυτό θα του χαρίσω ένα βιβλίο που έχει γράψει η γιαγιά του Πηνελόπη Δέλτα με τίτλο «Ο τρελαντώνης!»
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook