Στα γυρίσματα της ταινίας Creta Divina (Θεϊκή Κρήτη) στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου βρέθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον σκηνοθέτη-σεναριογράφο Φώτη Κωνσταντινίδη αλλά και τον Άγγλο πρωταγωνιστή Ρόμπερτ Πάουελ το όνομα του οποίου έμεινε στην ιστορία της  7ης τέχνης  ενσαρκώνοντας τον Ιησού Χριστό στην ομώνυμη επική ταινία του Ιταλού σκηνοθέτη Φράνκο Τζεφιρέλι.

Το Creta Divina, ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που στηρίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης, αναδεικνύει την ιστορία, τον πολιτισμό, την αρχαιολογία, την σπάνια φύση του νησιού, και πρόκειται να προβληθεί σε κορυφαία ξένα τηλεοπτικά δίκτυα, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Τα μέρη της Κρήτης στα οποία διαδραματίζεται η ταινία

Η ταινία εξελίσσεται μεταξύ άλλων στην Κνωσό, το αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου, τη Φαιστό, τον Κομμό, τη Ζώμινθο, το Παλαίκαστρο, τη Ζάκρο, την Ελεύθερνα και στους Αρμένους, τη Σπλάντζια και τον λόφο Καστέλι στα Χανιά, και βασίζεται στο σενάριο του Έλληνα σεναριογράφου-σκηνοθέτη Φώτη Κωνσταντινίδη.

Σκηνοθέτης: Ο Πάουελ είναι γνώστης της αρχαίας ελληνικής γραμματείας

Ο σκηνοθέτης σήμερα  στο περιθώριο των γυρισμάτων στο αρχαιολογικό μουσείο δήλωσε για το εξελισσόμενο ντοκιμαντέρ

Η Creta Divina (Θεϊκή Κρήτη) «αγκαλιάζει» στα γυρίσματα της τον πολιτισμό, την αρχαιολογία-μυθολογία, την φυσική ομορφιά της Κρήτης. Ο Πάουελ στο ντοκιμαντέρ υποδύεται έναν Άγγλο χήρο, το Χάρολντ, συνταξιούχο καθηγητή ιστορίας κι ερασιτέχνη βοτανολόγο που αναζητά ένα βότανο το οποίο, φύεται αποκλειστικά και μόνο στους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης. Η μυθολογία, η ιστορία, η αρχαιολογία, η παράδοση, η χλωρίδα, ο φυσικός πλούτος και το φυσικό κάλλος της Κρήτης θα μεταδοθούν στη διεθνή κοινότητα, έντεχνα και μ’ ένα προσιτό τρόπο μέσα από τη δραματουργική μετουσίωση του οπτικοακουστικού υλικού, με αποτέλεσμα να διαφανεί η υπερβατική, η θεϊκή της διάσταση.

Ο σκηνοθέτης αναφερόμενος στον Χάρολντ που υποδύεται ο διεθνώς γνωστός  Ρόμπερτ Πάουελ, είπε ότι,  είναι «ένας συνταξιούχος Άγγλος καθηγητής ιστορίας και ερασιτέχνης βοτανολόγος, που έρχεται στην Κρήτη, αναζητώντας ένα σπάνιο βότανο σε κάποιο από τους 13 αρχαιολογικούς χώρους που θα επισκεφτεί, μαζί με το αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου». Ο ίδιος αναφερόμενος στην επιλογή του προσώπου πρόσθεσε:

Επέλεξα τον Ρόμπερτ Πάουελ γιατί είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη εσωτερικότητα και το βλέπουμε από την ερμηνεία του στον πιο υπερβατικό ρόλο του κόσμου το Χριστό. Ένας άνθρωπος καλλιεργημένος, γνώστης της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας. Η στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης είναι πολύ σημαντική, έδειξε την ευαισθησία την ανάγκη να υποστηρίζονται έργα που προάγουν τον πολιτισμό.

Ο σκηνοθέτης ευχαρίστησε για την στήριξη της ταινίας τον παριστάμενο Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για την άμεση όπως είπε, ανταπόκριση του όπως επίσης και τα διάφορα ιδρύματα,  τον ιδιωτικό τομέα που στηρίζουν την προσπάθεια αυτή.

Ενθουσιασμένος ο Ρόμπερτ Πάουλ από την Κρήτη

Από την πλευρά του ο πρωταγωνιστής της ταινίας Ρόμπερτ Πάουελ δήλωσε:

Είμαι ενθουσιασμένος για την παραμονή μου στο Ηράκλειο, την Κρήτη, την οποία έχω ξανά επισκεφθεί. Η ταινία έχει ιστορικό, αρχαιολογικό, φυσιολατρικό περιεχόμενο. Είμαι ευτυχισμένος που βιώνω και  κινηματογραφικά την ιστορία, τον πολιτισμό, την μυθολογία της Κρήτης, ένα νησί που διακρίνεται για τους ανθρώπους της και την φιλοξενία τους.

Η ταινία θα συμβάλει στην προβολή της Κρήτης

Ο Περιφερειάρχης ο οποίος βρέθηκε σήμερα στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου παρακολουθώντας για λίγο μέρος των γυρισμάτων, συνομίλησε με τον σκηνοθέτη, τον πρωταγωνιστή της ταινίας, και τους ευχαρίστησε για  την όλη προσπάθεια που θα συμβάλλει στη  διεθνή πολιτισμική και τουριστική προβολή της Κρήτης.

Είναι σημαντικό το γεγονός για εμάς να γυρίζεται μια ταινία-ντοκιματέρ που αφιερώνεται αποκλειστικά στην Κρήτη όπου θα προβληθεί διεθνώς η ιστορία, ο πολιτισμός, η αρχαιολογία, ο τουρισμός, η φύση του νησιού.  Επίσης δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι  πρωταγωνιστής είναι ένας  ηθοποιός που άφησε  ιστορία στον κινηματογράφο με την μοναδική ερμηνεία του ως Ιησούς Χριστός στην ταινία του Φράνκο Τζεφιρέλι.

Στον Άγγλο πρωταγωνιστή της ταινίας ο Περιφερειάρχης δώρισε ενθυμήματα από την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης, ενώ καθημερινή συνεργασία για τα γυρίσματα της ταινίας στο νησί έχει με τους συντελεστές της η Περιφέρεια και ιδιαίτερα ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης.

Όπως έγινε γνωστό, ένα μεγάλο μέρος της ταινίας έχει ήδη ολοκληρωθεί, και τις ημέρες αυτές ολοκληρώνονται οι σκηνές όπου πρωταγωνιστεί ο Βρετανός ηθοποιός. Τα γυρίσματα του Creta Divina αναμένονται να ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο του 2015, και η ταινία-ντοκιμαντέρ πρόκειται να προβληθεί σε μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook