Στη σύλληψη δύο 26χρονων δουλεμπόρων, οι οποίοι ευθύνονται για την τραγωδία με του μετανάστες που σημειώθηκε τη Δευτέρα σε ακτή της Ρόδου προχώρησαν οι άντρες τμήματος ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου.

Σύμφωνα με τη dimokratiki.gr, οι δύο δουλέμποροι, παρίσταναν τους μετανάστες και εκρατούντο μαζί με άλλους στο Αστυνομικό Τμήμα Ρόδου.

Από την προανάκριση, αναγνωρίσθηκαν από θύματα αυτής της τραγωδίας και από την έρευνα προέκυψε ότι είχαν αναλάβει την μεταφορά των μεταναστών από το Φετιγέ της Τουρκίας στη Ρόδο.

Οι δύο συλληφθέντες θα οδηγούν την Τρίτη ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου για τα περαιτέρω.

Σημειώνεται ότι οι μετανάστες είχαν ενημερώσει αρχικά τους Λιμενικούς ότι την μεταφορά τους την είχε αναλάβει Τούρκος δουλέμπορος, ο οποίος εγκατέλειψε το σαπιοκάραβο με την βοηθητική λέμβο.

Εν τω μεταξύ, σε χώρο του Λιμενικού Σώματος καθώς και στο Αστυνομικό Τμήμα της Ρόδου βρίσκονται οι 90 διασωθέντες από το ναυάγιο.

Από αυτούς, τέσσερις γυναίκες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του νησιού, ενώ τρεις μετανάστες, προσπαθώντας να βγουν στην ακτή δεν τα κατάφεραν κι έχασαν τη ζωή τους.

Σύσσωμο το Λιμενικό Σώμα άδειασε το κτίριο όπου στεγάζεται το  Λιμεναρχείο προκειμένου να παράσχει βοήθεια στους μετανάστες, ενώ  την ίδια ώρα και δυνάμεις της αστυνομίας κατέφθασαν στο σημείο του  ναυαγίου. Άλλωστε, αρκετοί από τους πρόσφυγες που φτάνουν στα νησιά,  φιλοξενούνται σε αστυνομικά τμήματα.

Μεγάλη ήταν και η κινητοποίηση του δήμου της Ρόδου, καθώς οι υπάλληλοι μετακινήθηκαν από την υπηρεσία με σκοπό να βοηθήσουν στη  διάσωση.  

Στο άκουσμα της είδησης περί ναυαγίου, άμεση ήταν η κινητοποίηση και  κατοίκων της Ρόδου.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κ. Χαράλαμπου Μανιά, ελαιοχρωματιστή και υπάλληλου του δήμου, ο οποίος όπως είπε στο protothema.gr πως άφησε τη δουλειά του για να σταθεί στο πλευρό του Λιμενικού Σώματος.

Είναι ο άνθρωπος που για λίγα λεπτά κράτησε στα χέρια του το μωρό που  δυστυχώς ανασύρθηκε νεκρό.

«Ήταν λίγο μετά τις 9 το πρωί όταν ένας συνάδελφος του δήμου μου τηλεφώνησε και μου είπε να αφήσω τις μπογιές και τα βαψίματα και να  τρέξω προς τη θάλασσα. Επειδή έχω περάσει 55 χρόνια μέσα στη  θάλασσα με τη βάρκα μου, κατάλαβα ότι στο σημείο εκείνο που έγινε η  πρόσκρουση θα έχουμε νεκρούς. Παράτησα τα πάντα και έτρεξα και εγώ στην περιοχή, ενώ οι Λιμενικοί έβγαζαν ήδη κόσμο από τη θάλασσα», ανέφερε.

«Βοήθησα στη διάσωση δέκα ανθρώπων και ήμουν χαρούμενος για τη διάσωσή τους. Μέχρι που κράτησα στην αγκαλιά μου ένα πρησμένο μωρό», είπε και σημείωσε: «Δεν κινούνταν. Δυστυχώς δεν άκουγα την ανάσα του. Ράγισε η καρδιά  μου. Αμέσως έγιναν μαλάξεις αλλά το μωρό δεν κατάφερε να σωθεί. Δεν  ξύπνησε ποτέ. Κρατώντας το μωρό νεκρό στην αγκαλιά μου, θυμήθηκα τα  παιδιά μου και τα εγγόνια μου και μέσα μου λύγισα. Αναγκάστηκα κάποτε να μεταναστεύσω στην Αυστραλία και μπορώ να καταλάβω αυτό που λέει κάθε μετανάστης: Ψάχνω κάτι καλύτερο στη ζωή μου. Μια νέα πατρίδα για να μπορέσω να ζήσω».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook