Πρόσκληση προς του πολίτες του Ηρακλείου, για να αντιδράσουν στα σχέδια της Κυβέρνησης για την αξιοποίηση της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών, απευθύνουν οι Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ν. Ηρακλείου, η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου και η Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών "Σπίθες Ηρακλείου".
Στο κάλεσμα - κινητοποίηση οι παραπάνω φορείς χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα για την κυβερνητική επιλογή της ιδιωτικοποίησης της βάσης. Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα αναφέρονται στην πρόσκληση

Η έκταση της πρώην αμερικάνικης βάσης Γουρνών εντάσσεται πλέον στα άμεσα σχέδια «αξιοποίησης» - εκποίησης σε ιδιώτες. Ο χώρος παζαρεύεται με συνοπτικές και αδιαφανείς διαδικασίες και είναι επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτήν την κατεύθυνση.

Αντιμετωπίζοντας με υπευθυνότητα τα σημερινά αδιέξοδα της Ελληνικής κοινωνίας και γνωρίζοντας ότι η έκταση των 738 στρεμμάτων της πρώην αμερικάνικης βάσης είναι ο μόνος ελεύθερος δημόσιος χώρος στην πιο κορεσμένη από οικοδομικό απόθεμα περιοχή υπερασπιζόμαστε το πάγιο αίτημα της κοινωνίας για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της και συνακόλουθα την περιβαλλοντική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής.

Αυτήν την αναγκαιότητα εντοπίζει το ΣΧΟΟΑΠ (εγκεκριμένο σύμφωνα με το ΦΕΚ60/ΑΑΠ/26-02-20100) του πρώην Δήμου Γουβών που επισημαίνοντας τον υπερτοπικό χαρακτήρα της περιοχής οριοθέτησε και όρισε μετά από δημόσια διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς τις χρήσεις γης ώστε ο χώρος να αποτελέσει πνεύμονα πολιτισμού –εκπαίδευσης και αναψυχής ορίζοντας το 40% της έκτασης για δόμηση και το 60% ως ελεύθερο χώρο.

Όλοι έχομε πλέον συνειδητοποιήσει ότι η ανάπτυξη υποδομών για τον πολιτισμό την παιδεία τον αθλητισμό αποτελούν κοινωνικές ανάγκες αλλά και αναπτυξιακά εργαλεία. Αποτελούν επένδυση για το μέλλον των παιδιών μας και αυτό δε μπαίνει στα παζάρια και δε μπορεί με αυτό το δραματικό τρόπο να υποθηκευτεί.

Για όλα τα παραπάνω καλούμε όλους τους συμπολίτες μας σε συγκέντρωση- δημόσια συζήτηση την Δευτέρα στις 7 το απόγευμα στο χώρο της βάσης (προαύλιο Δ.Ε.Κ.Κ.-Ταβέρνα ΚΡΗΤΕΣ)

Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά με τη φιλική συμμετοχή του Ross Daly, σχήματα μαθητών από το Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου, τον Κώστα Τρικάλη με το νεανικό μουσικό σχήμα "ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ;" και το Γ. Γλυκοκόκαλο με το συγκρότημά του.