Νέο αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα εξέπεμψε για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια ημέρα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τα γραφεία της Κομισιόν στην Αθήνα ανέφερε πως η εμπιστοσύνη των εταίρων προς την Ελλάδα μειώνεται. Προσέθεσε πάντως ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν εφόσον οικοδομηθεί εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Νωρίτερα και λίγες ώρες πριν από τις επαφές Τσίπρα στις Βρυξέλλες με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας σε εκδήλωση στο Γαλλικό Ινστιτιούτο Αθηνών, ο Κατάινεν κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να πράξει ό,τι της αναλογεί και να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις.

Κατάινεν: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει ό,τι της αναλογεί

Στη δεύτερη δημόσια τοποθέτησή του είπε ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν αν οικοδομηθεί εμπιστοσύνη και πρόσθεσε πως «δουλεύουμε μόνο για λύση», αλλά η λύση πρέπει να είναι δίκαιη για όλους.

«Η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα μειώνεται» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα, αλλά χρειάζεται εθνική υπευθυνότητα.

Τόνισε επίσης ότι ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη το οικονομικό περιβάλλον βελτιώθηκε, δεν ισχύει κάτι τέτοιο και για την Ελλάδα, καθώς τα τοπικά ζητήματα έχουν προκαλέσει αβεβαιότητα. «Το πρόβλημα είναι επιλύσιμο αλλά χρειάζονται αποφασιστικές δράσεις», ανέφερε και προσέθεσε ότι οι Έλληνες έχουν χάσει την υπομονή τους.

Στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων εστιάστηκε στην ανάγκη βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, στο φορολογικό πλαίσιο, αλλά και στην ανάγκη να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω των οποίων θα δωθεί ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Συνάντηση με Σαμαρά

Ο κ. Κατάινεν είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στα γραφεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άντρες συζήτησαν για τις τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία και στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook