Στις αρχές Ιουλίου, και υπό τον όρο της ολοκλήρωσης του νομοθετικού έργου της Βουλής αναφορικά με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, θα εκταμιευτεί η 5η δόση των δανείων προς την Ελλάδα, ύψους 12 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου, τα ξημερώματα της Δευτέρας. Οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup αποφάσισαν να παραπέμψουν για τις αρχές Ιουλίου τις τελικές ρυθμίσεις για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, στο οποίο πάντως θα έχουν εθελοντική συμμετοχή και ιδιώτες. Στο κοινό ανακοινωθέν υπογραμμίζεται, δε, η ανάγκη πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα για τους βασικούς στόχους του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Συγκεκριμένα, στο κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης επισημαίνεται ότι η έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από την ελληνική Βουλή θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων στις αρχές Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά το νέο πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν να καθορίσουν στις αρχές Ιουλίου τις βασικές παραμέτρους «μιας νέας και σαφούς στρατηγικής χρηματοδότησης».

Εξάλλου, για πρώτη φορά σε ανακοινωθέν του, το Eurogroup αναφέρεται και στην ανάγκη πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης κάλεσαν όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να υποστηρίξουν τους βασικούς στόχους του προγράμματος, ώστε να διασφαλιστεί η αυστηρή και ταχεία εφαρμογή του.

Λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια, το εύρος και τη φύση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, η εθνική ενότητα είναι προαπαιτούμενο για την επιτυχία, καταλήγει το ανακοινωθέν των χωρών μελών της ευρωζώνης.

Γιούνκερ: Εθελοντική η συμμετοχή των ιδιωτών

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι υπό τον όρο της ολοκλήρωσης του νομοθετικού έργου της Βουλής αναφορικά με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, η 5η δόση των 110 δις. ευρώ θα εκταμιευτεί στις αρχές Ιουλίου.

Παράλληλα, ο κ. Γιουνκέρ ανέφερε ότι σημειώθηκε πρόοδος σε σχέση με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πρόγραμμα αρωγής προς την ελληνική οικονομία, σημειώνοντας ωστόσο πως υπάρχουν ακόμη ουκ ολίγα εκκρεμή ζητήματα.

Ο ίδιος τόνισε ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να είναι εθελουσία και χωρίς πιέσεις από τις κυβερνήσεις.

Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ακόμη ότι οι χώρες της ευρωζώνης ζητούν επιτακτικά από την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει το σχετικό με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα νομοθετικό έργο, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη θα αναμείνουν και την παροχή της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της Ευρωζώνης επανέλαβε για μια ακόμη φορά την ανάγκη να συναινέσουν τα δύο μεγάλα κόμματα στην εφαρμογή του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ελλάδα.
Το πλήρες κείμενο του ανακοινωθέντος του Eurogroup

«Οι ελληνικές αρχές αρχίζουν μια σημαντική και αναγκαία προσπάθεια προσαρμογής. Οι υπουργοί αναγνώρισαν την αισθητή πρόοδο που σημείωσαν οι ελληνικές αρχές τον προηγούμενο χρόνο, κυρίως για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση. Οι υπουργοί έχουν επίσης επίγνωση των σοβαρών προκλήσεων, τις οποίες οι Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζουν αυτές τις δύσκολες εποχές.

» Οι υπουργοί έλαβαν υπόψη την αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, την οποία προετοίμασαν η Επιτροπή και το ΔΝΤ. Η αξιολόγηση αυτή έδειξε ότι η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται με αποφασιστικό τρόπο από την προσήλωση της Ελλάδας ν\’ ακολουθήσει τη συμφωνημένη οδό της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, τα σχέδια για την είσπραξη 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις και το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων το οποίο θα συμβάλει στην ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.

» Οι υπουργοί εξέτασαν περαιτέρω την έκθεση συμμόρφωσης της Επιτροπής η οποία απαιτεί την οριστικοποίηση του επικαιροποιημένου Μνημονίου, το οποίο αναμένεται τις επόμενες ημέρες, και που αντανακλά το αποτέλεσμα των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

» Αυτό, παράλληλα με την έγκριση βασικών νόμων για τη δημοσιονομική στρατηγική και τις ιδιωτικοποιήσεις από την ελληνική Βουλή, θα ανοίξουν το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων στις αρχές Ιουλίου.

» Ωστόσο, με δεδομένες τις δύσκολες περιστάσεις σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση , είναι απίθανο η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές στις αρχές του 2012. Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι η απαιτούμενη πρόσθετη χρηματοδότηση θα προέλθει από επίσημες και ιδιωτικές πηγές και καλωσόρισαν τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα υπό τη μορφή άτυπης και εθελοντικής διακράτησης ομολόγων που λήγουν και την αποφυγή επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας.

» Υπό αυτούς τους όρους, οι υπουργοί αποφάσισαν να καθορίσουν στις αρχές Ιουλίου τις βασικές παραμέτρους μιας νέας και σαφούς στρατηγικής χρηματοδότησης.

» Οι υπουργοί κάλεσαν όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να υποστηρίξουν τους βασικούς στόχους του προγράμματος και τα καθοριστικά μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η αυστηρή και ταχεία εφαρμογή του. Λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια, το εύρος και τη φύση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, η εθνική ενότητα είναι προαπαιτούμενο για την επιτυχία».

 

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook