Στην περιοχή του Σαρακήνικου της Γαύδου εγκαταστάθηκε η φορητή μονάδα αφαλάτωσης την οποία προσέφερε η  εθελοντική οργάνωση «Σύμπλευση» (+πλευση). 

Ο αφαλατωτής τέθηκε σε λειτουργία και θα εγκαινιαστεί την ερχόμενη Τετάρτη 29 Απριλίου, όταν φτάσουν στην Γαύδο με φουσκωτά σκάφη, τα μέλη της ομάδας των εθελοντών στο πλαίσιο της φετινής πρωτοβουλίας για την παροχή βοήθειας σε επτά μικρά νησιά.

 

 

Ο ετήσιος Διάπλους του Αιγαίου, που ξεκίνησε την Τετάρτη 23 Απριλίου , αποτελεί την κεντρική δράση της Σύμπλευσης, όμως οι εθελοντές της οργάνωσης βρίσκονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σε επικοινωνία με τους ακρίτες, καταγράφοντας και διασταυρώνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

 

Η ομάδα της “Σύμπλευσης” στον φετινό Διάπλου του Αιγαίου, εκτός απο τον μεγάλης δυναμικότητας αφαλατωτή στην Γαύδο, τοποθετεί και έναν μικρότερο αφαλατωτή στο Αρβανιτοχώρι της Κάσου.

Και οι δύο αφαλατωτές αποκτήθηκαν με χορηγίες.

 Η Σύμπλευση είναι αυτοχρηματοδοτούμενη ομάδα, το κόστος του Διάπλου καλύπτεται από… την τσέπη των εθελοντών και από τα έσοδα του ετήσιου χορού της οργάνωσης, ωστόσο τα έργα υποδομής προσφέρουν χορηγοί. Το εκπαιδευτικό υλικό και φυσικά οι ιατρικές εξετάσεις (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι βιοψίες και η αφαίρεση καρκινωμάτων) αποτελούν προσφορά των ίδιων των εθελοντών, οι μισοί από τους οποίους είναι γιατροί.

Στα παιδιά των νησιών θα πραγματοποιηθεί προληπτικός έλεγχος σκολίωσης-κύφωσης, καρδιολογικός, οδοντιατρικός και οφθαλμολογικός, ενώ θα λειτουργήσουν ιατρεία προληπτικής διάγνωσης και αντιμετώπισης καρκίνου του δέρματος. 

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του δεύτερου διάπλου της +πλευσης περιλαμβάνει τις εξής διαδρομές:

Πέμπτη 23 Απριλίου, αναχώρηση από Λαύριο και άφιξη στην Κίμωλο
Παρασκευή 24 Απριλίου, αναχώρηση από Κίμωλο και άφιξη στη Φολέγανδρο
Σάββατο 25 Απριλίου, αναχώρηση από Φολέγανδρο και άφιξη στη Σχοινούσα
Κυριακή 26 Απριλίου, αναχώρηση από Σχοινούσα και άφιξη στη Θηρασιά
Δευτέρα 27 Απριλίου, αναχώρηση και άφιξη στην Κάσο
Τετάρτη 29 Απριλίου, αναχώρηση από Κάσο και άφιξη στη Γαύδο
Παρασκευή 1η Μαΐου αναχώρηση από Γαύδο και άφιξη στα Αντικύθηρα
Σάββατο 2 Μαΐου, αναχώρηση από Αντικύθηρα και διανυκτέρευση στην Πελοπόννησο
Κυριακή 3 Μαΐου, Άφιξη στο Λαύριο

Σε όλα τα νησιά θα στηθούν ιατρεία για την δωρεάν εξέταση των κατοίκων από τους γιατρούς της ομάδας, θα προσφερθεί υλικοτεχνικός εξοπλισμός στα σχολεία και θα γίνουν έργα υποδομής και παράλληλες δραστηριότητες.

Δείτε εδώ περισσότερα για την «Συμπλευση»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook