Τριάντα νέα πυροσβεστικά οχήματα, προστίθενται στις δυνάμεις πυρόσβεσης της Κρήτης, ενισχύοντας την αντιπυρική προστασία του νησιού.

Ήδη μάλιστα έχουν παραληφθεί πάνω από τα μισά οχήματα, τα οποία εξασφαλίστηκαν μέσω ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τον νέο Περιφερειακό Διοικητή Κρήτης, Αρχιπύραρχο, Στέφανο Πιερρακάκη, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Χανίων.

Στο έργο της πυρόσβεσης θα συνδράμουν και φέτος από αέρος δυο πυροσβεστικά ελικόπτερα που θα εγκατασταθούν σε Χανιά και Ηράκλειο.

Όπως δήλωσε ο νέος Περιφερειακός Διοικητής Κρήτης, Αρχιπύραρχος, Στέφανος Πιερρακάκης:

Η Πυροσβεστική σε σχέση με πέρσι είναι σε πολύ καλύτερη θέση γιατί παραλαμβάνουμε νέα οχήματα μέσω ΕΣΠΑ, ενώ αυξήθηκε και σε προσωπικό.

Έχουμε γύρω στα 30 νέα οχήματα για την Κρήτη, που ανεβάζουν και ποιοτικά και ποσοτικά τον αριθμό των διαθεσίμων μέσων της πυροσβεστικής.

Ήδη έχουμε λάβει πάνω από τα μισά και σταδιακά μας έρχονται και τα υπόλοιπα. Τα οχήματα θα πάνε σε συγκεκριμένες περιοχές όπου προβλέπεται μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ.

Η ενδοχώρα θα καλυφθεί ενώ και στα Χανιά έχουν ήδη φτάσει δυο οχήματα και κάποια ακόμα μικρότερου τύπου.

Όσο για τα ελικόπτερα, θα πάμε βάσει των περσινών δεδομένων και θα εγκατασταθούν με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου δυο ελικόπτερα στην Κρήτη, ένα στα Χανιά και ένα στο Ηράκλειο.

“Καρφιά” Κουρουπάκη για τους δήμους: “Τα χρήματα της πολιτικής προστασίας να τα διαθέτουν στην… πολιτική προστασία”

Σαφείς αιχμές για τη διαχείριση των χρημάτων που λαμβάνουν οι δήμοι για την πολιτική προστασία, άφησε ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Αντιπεριφέρειας Χανίων, Τάσος Κουρουπάκης.

Ο κ. Κουρουπάκης εμμέσως πλην σαφώς, υποστήριξε ότι οι δήμοι παίρνουν χρήματα για την πολιτική προστασία τα οποία όμως δεν τα διαθέτουν εκεί αλλά τα δαπανούν σε άλλους τομείς και άλλες ενέργειες.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά:

Να ευχαριστήσουμε καταρχήν τους εθελοντές και φέτος για την προσφορά τους. Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά η πολιτική προστασία σε επίπεδο περιφέρειας παίρνει μηδέν (χρήματα) από το κράτος. Οι δήμοι ωστόσο, παίρνουν κάθε χρόνο κάποια χρήματα για την πολιτική προστασία. Δε λέω αν είναι πολλά ή λίγα, αναλόγως με τον πληθυσμό. Από 100 μέχρι και 230.000 ευρώ μπορούν να πάρουν.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους δήμους λοιπόν, τα χρήματα που δίνονται στην πολιτική προστασία να πιάνουν τόπο στην… πολιτική προστασία, δηλαδή με κόψιμο κλαδιών, με καθαρισμούς και ό,τι άλλο χρειάζεται. Καλό είναι τα χρήματα αυτά της πολιτικής προστασίας, να πιάνουν τόπο και να πέφτουν εκεί, στην πολιτική προστασία.

Εκτός κτηνοτροφικής επιδότησης οι περιοχές που καίγονται

Η νομοθεσία έχει γίνει αυστηρή με αποτέλεσμα να τίθεται εκτός επιδότησης αυτομάτως κάθε βοσκίσιμη έκταση η οποία καίγεται.

Αυτό θα ισχύει όχι μόνο για την περιοχή απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά, αλλά και οι περιοχές στις οποίες επεκτάθηκε.

Έτσι, θέλοντας και μη ο κάθε κτηνοτρόφος θα γίνει πλέον φύλακας της περιουσίας του, γνωρίζοντας ότι διαφορετικά θα πρέπει να αποχαιρετίσει τα χρήματα της επιδότησης που λαμβάνει.

Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης:

Ο κτηνοτρόφος, δε θα πληρωθεί, δε θα πάρει επιδότηση, θα βγει έξω από τις εκτάσεις που δηλώνει στον ΟΠΕΚΕΠΕ ως βοσκίσιμες, εάν στην περιουσία του μπει πυρκαγιά. Δίκαια ή άδικα. Αυτό θα ισχύει ακόμα και στις περιοχές που θα καίγονται όχι επειδή ξέσπασε η φωτιά σε αυτές αλλά επειδή επεκτάθηκε σε αυτές. Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να γίνουν οι φύλακες των περιοχών τους. Διαφορετικά θα χάσουν την επιδότηση και δεν υπάρχει τρόπος να παρέμβει ούτε πολιτικά, ούτε προσωπικά, ούτε νομικά.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του συντονιστικού, η προϊσταμένη Διεύθυνσης Δασών Νομού Χανίων, Πολύμνια Σκλαβάκη, τόνισε ότι οι εκτάσεις που καίγονται, αυτομάτως στέλνονται ψηφιακά στον ΟΠΕΚΕΠΕ και μπαίνουν σε “μαύρη λίστα” που σημαίνει ότι διαγράφονται από χώρους βόσκησης.

Συν τοις άλλοις, στη σύσκεψη τονίστηκε ότι κάθε ιδιώτης πρέπει να φροντίσει να καθαρίσει το δρόμο και την αυλή του από κλαδιά και χόρτα, ενώ τονίστηκε ότι στην περίπτωση των ελαιοκαλλιεργητών, υπάρχει επιδότηση 25 ευρώ αν με μηχάνημε καταστρέψουν τα κλαδιά και τα μετατρέψει σε λίπασμα ή σε καύσιμη ύλη.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook