Κρίσιμη συνάντηση θα έχει μεθαύριο Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τους επικεφαλής της τρόικας στην Αθηνά.

Οι κ.κ. Π.Τομσεν (ΔΝΤ), Μ.Μορς (ΕΕ) και Κ.Μαζούχ (ΕΚΤ) καταφθάνουν στην Αθήνα προκειμένου να έχουν συνεργασία με τον νέο υπουργό Οικονομικών και να επιβλέψουν εκ του σύνεγγυς τις διαδικασίες ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Σημειώνεται πως η τρόικα είχε αγαστή συνεργασία με τον κ. Βενιζέλο κατά τη θητεία του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και πολλές φορές είχε εκφρασθεί θετικά για την αποτελεσματικότητα των χειρισμών της ηγεσίας του υπουργείου στον τομέα της περιστολής των δαπανών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ θα εξετάσουν με τον κ. Βενιζέλο και θέματα που άπτονται των εφαρμοστικών νόμων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και συγκεκριμένα ζητήματα σχετικά με τα φορολογικά μέτρα.

Ο υπουργός έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες την υποβολή εναλλακτικών προτάσεων για ορισμένα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου, ώστε να λειάνει κάποιες από τις «αιχμηρές» γωνίες του προγράμματος.

Πρόθεση του κ. Βενιζέλου είναι να υπάρξει αποτελεσματική διεύρυνση της φορολογικής βάσης και επιβάρυνση όσων σήμερα βρίσκονται στο απυρόβλητο – καθώς αποκρύπτουν εισοδήματα- ενώ κανονικά θα έπρεπε να φορολογούνται.

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να θέσει προς συζήτηση την τροποποίηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και την προσθήκη φορολογίας που θα ακουμπά στοχευμένα τους επιτηδευματίες.

Ακόμη, αναμένεται να συζητήσει με τους κ.κ. Τομσεν, Μορς και Μαζούχ συγκεκριμένα σχέδια για περιστολή δαπανών στον δημόσιο τομέα, αλλά και θέματα που άπτονται του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

 

in.gr