Στα θέματα «αγκάθια» που δεν επιτρέπουν ακόμη την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές αναφέρθηκε μετά την ολοκλήρωση του «σκληρού» και πιεστικού για την Ελλάδα Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, υποστηρίζοντας ωστόσο πως στις συζητήσεις με τους εταίρους τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για σύγκλιση και ότι οι διαφορές θα γεφυρωθούν.

«Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει το δικαίωμα να αποτύχει στις διαπραγματεύσεις», τόνισε, δηλώνοντας ανοιχτός σε προτάσεις για την επίσπευση των διαδικασιών, όχι όμως και στην αποδοχή δεσμεύσεων που δεν μπορούν να επιτευχθούν, όπως υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ή μέτρων που είναι αντιπαραγωγικά και καταστροφικά για την οικονομία και την κοινωνία, όπως η μείωση συντάξεων ή οι πλειστηριασμοί α’ κατοικίας.

Αν υπήρχε «μερική εκταμίευση» δόσεων οι εξελίξεις θα ήταν ταχύτερες, σημείωσε ακόμη ο υπουργός, ενδεχόμενο ωστόσο που λίγα λεπτά νωρίτερα είχε απορρίψει κατηγορηματικά ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ.Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το ιδιαιτέρως σκληρό και σε οξείς τόνους Eurogroup.

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης τόνισε στην επίσημη δήλωσή του ότι «υπήρξε συμφωνία μεταξύ όλων μας στο Eurogroup ότι ναι μεν είναι δύσκολη η συμφωνία, αλλά θα γίνει».

Σε ό,τι αφορά το είδος της συμφωνίας ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε μετά το τέλος της συνεδρίασης «Θέλουμε συμφωνια, είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε συμβιβασμους […] Θέλουμε μια συμφωνία συνεκτική. Μια συμφωνία που θα μπορώ να τη φέρω στην Βουλή και να την υπερασπιστώ λέγοντας ότι αυτό είναι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας».

Σχετικά με το κλίμα στη συνεδρίαση του Eurogroup, που οι πληροφορίες θέλουν εκρηκτικό, ο κ. Βαρουφάκης αναγνώρισε ότι η συζήτηση για τα ζητηματα της ελληνικής οικονομίας ήταν έντονη, πλην όμως δήλωσε αισιόδοξος οτι στο τέλος θα εξευρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση. 

«Οσο πλησιάζουμε στο τέλος της διαπραγμάτευσης είναι λογικό να υπάρχουν εντάσεις» είπε, ωστόσο δεν έκρυψε και την ενοχλησή του για την έλλειψη προτάσεων που συχνά χαρακτηρίζει τις τοποθετήσεις πολλών ομολόγων του. Ανέφερε επίσης ότι πολύ συχνά οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζωνη δίνουν την εντύπωση ότι με πρόσχημα τις διαβουλεύσεις στο τεχνικό επίπεδο δεν θέλουν να ενημερώνονται για τις ελληνικές προτάσεις.

Ειδικότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Βαρουφάκης είπε πως στο Eurogroup συζητήθηκε η πορεία των διαραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών. «Εκφράστηκε από όλους μας η βούληση να επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, αλλά και ανησυχία όλων μας για την καθυστέρηση ιδίως εν όψει των χρονικών περιορισμών που αντιμετωπίζουμε».

Ανέφερε, επίσης, ότι διαπιστώθηκε σαφέστατη πρόοδος και σύγκλιση στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, επισημάνθηκε η ανάγκη για επίσπευση των διαδικασιών και συζητήθηκαν οι έως τώρα διαφορές που δεν έχουν γεφυρωθεί, αλλά όχι σε βάθος.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων τις τελευταίες εβδομάδες διαπιστώνεται σύγκλιση απόψεων με τους θεσμούς και πρόοδος και απέκρουσε κάθε κριτική για αδιαλλαξία της ελληνικής πλευράς λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση κάθε άλλο παρά δογματική είναι.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα δεχόταν να συναντήσει τους εμειπρογνώμονες εκπροσώπους των θεσμών ο υπουργος δήλωσε πως δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να τους υποδεχτεί ακόμη και στο γραφείο του στην Αθήνα αν θεωρούσε πως έτσι θα υπήρχε λύση των προβλημάτων. Πλην όμως, συνέχισε, τα πραγματικά προβλήματα είναι ουσίας και όχι διαδικασίας.

Είπε, επίσης, ότι οι διαδικασίες της «παλιάς σχολής Τρόικας» ήταν εξαιρετικά αργές και δεν θα επιστρέψουμε σε αυτήν την κατάσταση. Πάντως σημειώνεται ότι μετά το Eurogroup ξανάρχισαν να εμφανίζονται πληροφορίες ότι οι δανειστές επιθυμούν επιστροφή στο παλιό καθεστώς των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς στην Αθήνα.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε πάντως πως η ελληνική πλευρά είναι ανοικτή σε οποιαδήποτε προτάσεις μπορούν να επιταχύνουν τις συζητήσεις. «Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει το δικαίωμα να αποτύχει στις διαπραγματεύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η διαπραγματευτική διαδικασία θα επιταχυνόταν αν οι δανειστές συμφωνούσαν σε «μερική εκταμίευση» δόσεων, σε αντάλλαγμα για μια πιο σαφή «στενότερη λίστα των μεταρρυθμίσεων». Ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό είχε απορρίψει δημοσίως ο Γ.Ντάισελμπλουμ λίγο νωρίτερα, δεχόμενος σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου. 

Επιπλέον υπογράμμισε πως «οι συζητήσεις θα μπορούσαν να έχουν επιταχυνθεί αν οι Ευρωπαίοι συμφωνούσαν σε τμηματικές μεταρρυθμίσεις», ενώ προσέθεσε πως «αν και η συμφωνία με τους πιστωτές είναι δύσκολη, θα επιτευχθεί, και γρήγορα, καθώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

Eστιάζοντας στις διαφωνίες είπε πως η Ελλάδα επιθυμεί συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα που δεν θα ναρκοθετεί την ανάπτυξη. «Δεν θέλουμε να υπογράψουμε δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα που είναι απίθανο να επιτευχθούν», υπογράμμισε. Οι πληφορορίες θέλουν τους εταίρους-δανειστές να αποδέχονται το αίτημα για χαμηλό πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, όχι όμως και για τα επόμενα χρόνια.

Αναφέρθηκε δε στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Eurogroup, για την απαίτηση των θεσμών για άμεση μείωση των επικουρικών συντάξεων, λέγοντας πως αυτό είναι «κάτι το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχτεί εν μέσω μιας αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης».

Κατά τον ίδιο η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συμφωνήσει και στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, το οποίο χαρακτήρισε αντιπαραγωγικό μέτρο.

Για τα σημεία σύγκλισης με τους πιστωτές έφερε ως παράδειγμα το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, την αγορά αγαθών και υπηρεσιών και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Ειδικά για το θέμα της ρευστότητας ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε πως το πρόβλημα οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση ξεπληρώνει με δικούς της πόρους τις υποχρεώσεις της τον τελευταίο χρόνο, καθώς από το περασμένο καλοκαίρι δεν έχουν εκταμιευθεί χρήματα προς την Ελλάδα. 

Η Ελλάδα είναι συνεπής και εκπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις από ίδια αποθέματα ρευστότητας και αυτό είναι «αξιοσημείωτο», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς δε αν επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας για το επόμενο διάστημα, ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι δεν θα το σχολιάσει.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Ανακοίνωση με την επίσημη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη μετά τη ληξη της συνεδρίασης του Eurogroup εξέδωσε το υπουργείο: 

«Στο άτυπο Eurogroup σήμερα συζητήθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών. Εκφράστηκε από όλους μας η βούληση να επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, αλλά και η ανησυχία όλων μας για την καθυστέρηση, ιδίως ενόψει των περιορισμών που αντιμετωπίζουμε.» 

» Διαπιστώθηκε σαφέστατη πρόοδος και σύγκλιση στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Επισημάνθηκε, βεβαίως, η ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών, ιδίως από τη δική μας πλευρά και συζητήθηκαν οι έως τώρα διαφορές που δεν έχουν γεφυρωθεί. Δεν συζητήθηκαν σε βάθος, αναφέρθηκαν κυρίως από τη δική μας πλευρά και από κάποιους από τους εκπροσώπους των θεσμών.»

» Στην τοποθέτησή μου αναφέρθηκα στην απαίτηση των θεσμών για άμεση μείωση συντάξεων, ιδίως των επικουρικών. Είναι μία απαίτηση που η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αποδεκτή στη μέση μίας συνεχιζόμενης αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης.» 

» Στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και αυτή είναι μία κίνηση που θεωρούμε ότι, όχι μόνο δεν συνάδει με την πολιτική μας για ελάφρυνση των βαρών που σηκώνουν στους ώμους τους οι χειμαζόμενοι συμπολίτες μας, αλλά ταυτόχρονα δεν βοηθάει και το τραπεζικό σύστημα απομειώνοντας ακόμη περισσότερο την αξία των περιουσιακών στοιχείων τους.» 

» Τη διαφορά με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και συγκεκριμένα τη δική μας αίσθηση πως απαιτούνται πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια που να μην αποτρέπουν το ρυθμό ανάπτυξης που απαιτείται για να παραχθούν.»

» Όμως, πέρα των διαφορών θεωρούμε ότι, σε συνάρτηση με τις μεταρρυθμίσεις που είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε, στο φορολογικό σύστημα, στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, κρίνουμε ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία και ότι αυτές οι διαφορές θα γεφυρωθούν. Υπήρξε συμφωνία μεταξύ όλων μας στο Eurogroup ότι ναι μεν είναι δύσκολη η συμφωνία αλλά θα γίνει».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook