Την άμεση προκήρυξη και εφαρμογή της μελέτης για την καταπολέμηση του έλκους της καστανιάς, καθώς και την επίσπευση των διαδικασιών της δακοκτονίας, ζητά με επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή, ο Ευτύχης Δαμιανάκης. Ο κ. Δαμιανάκης υπογραμμίζει ότι κάθε περαιτέρω καθυστέρηση θα αποβεί καταστροφική για τους καστανοπαραγωγούς και τους ελαιοπαραγωγούς. 

Στην επίκαιρη ερώτησή του με αποδέκτη τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, η οποία κατατέθηκε αρχικά στις 9 Ιουνίου και επανακατατέθηκε χθες λόγω της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο κ. Δαμιανάκης επισημαίνει τα εξής: «Στο Νομό Χανίων, η καστανιά αποτελεί μια καλλιέργεια με εξαιρετικές προοπτικές, κυρίως για τις ορεινές περιοχές.

Ωστόσο, η καθυστέρηση στην εφαρμογή του μέτρου της βιολογικής καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς θέτει σε κίνδυνο τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει με κάθε τρόπο το πενιχρό εισόδημα των αγροτών.

Με δυο σχετικές ερωτήσεις μου, στο πλαίσιο της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου (7.246/9-3-2010 και 12.907/11-3-2011), μετέφερα στην προκάτοχό σας και σε εσάς την αγωνία των παραγωγών, που βλέπουν τη συγκεκριμένη ασθένεια να εξαπλώνεται ταχύτατα και να καταστρέφει τις καλλιέργειές τους, ενώ ταυτόχρονα παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στις διαδικασίες που απαιτούνται για την ενεργοποίηση του μέτρου της βιολογικής καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς.

Μάλιστα, με δεδομένο ότι οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών αναφέρουν ότι η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι οι πιο επικίνδυνες εποχές για το έλκος της καστανιάς και ο εμβολιασμός των δέντρων πρέπει να πραγματοποιείται από τις 20 Μαΐου μέχρι τα τέλη Ιουλίου, γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο καθυστέρησης στην έναρξη του μέτρου».

Επίσης, με την επίκαιρη ερώτησή του, ο Χανιώτης βουλευτής επανέρχεται στο ζήτημα των  καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην έναρξη του προγράμματος δακοκτονίας – σχετική ερώτηση είχε καταθέσει στη Βουλή και τον περασμένο Μάρτιο (13.222/17-3-2011). 

Συγκεκριμένα, ο κ. Δαμιανάκης σημειώνει ότι «με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα και αν δεν εξασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις, απειλείται με καταστροφή ένα μεγάλο μέρος της ελαιοπαραγωγής, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο ζήτημα της παρατηρηθείσας σημαντικότατης καθυστέρησης κατά την έναρξη των σχετικών διαδικασιών». Καλεί επίσης την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δώσει μία πειστική και άμεση λύση. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook