Τραγική ειρωνεία. Εμπειρογνώμονες είχαν προβλέψει τον φονικό σεισμό στο Νεπάλ 7,9 Ρίχτερ, όπου περισσότεροι από 2100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μόλις μία εβδομάδα πριν συμβεί!

Μία εβδομάδα πριν, περίπου 50 εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο είχαν μεταβεί στο Κατμαντού, προκειμένου να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους η φτωχή και υποανεπτυγμένη αυτή χώρα θα μπορούσε να προετοιμαστεί κατάλληλα για τον …μεγάλο σεισμό, αντίστοιχο με αυτό του 1934 που ισοπέδωσε την πρωτεύουσα του Νεπάλ.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό τηλεγράφημα του Associated Press, ήξεραν ότι πάλευαν με τον χρόνο, αλλά δεν μπόρεσαν να προβλέψουν πότε ακριβώς θα συνέβαινε το κακό.

“Είναι ένας εφιάλτης που περιμέναμε να συμβεί” δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος φυσικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ Τζέιμς Τζάκσον, που πρόσθεσε πως “γεωλογικά αυτό που συνέβη ήταν ακριβώς αυτό που είχαμε σκεφθεί ότι θα συμβεί”.

“Δεν περιμέναμε τέτοιο σεισμό τόσο σύντομα” τόνισε ο Τζέιμς Τζάκσον, σύμφωνα με το Associated Press.

«Περπατούσα σε αυτή την περιοχή και σκεφτόμουν συνεχώς πως η περιοχή έχει πολλά προβλήματα” συμπλήρωσε

Αυτό που προβλημάτιζε περαιτέρω τους επιστήμονες ήταν η κατάσταση των υποδομών στο Νεπάλ, ένας παράγοντας που γνώριζαν ότι πολλαπλασίαζε τους κινδύνους μιας πιθανής καταστροφής όπως αυτή που βιώνει αυτές τις ημέρες η χώρα. Είναι ενδεικτικό ότι ο ιδίου μεγέθος σεισμός στην Καλιφόρνια εκτιμούν ότι δεν θα προκαλούσε περισσότερα από 30 θύματα ανά εκατομμύριο κατοίκων, όπως δήλωσε ο σεισμολόγος USGS Ντέιβιντ Wald.

“Εκτός από τις κατολισθήσεις, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, είναι και τα κτίρια που σκοτώνουν τους ανθρώπους “, δήλωσε ο Τζάκσον, αναφερόμενος στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη του Κατμαντού, με σπίτια δίχως υποδομές.

Το Κατμαντού είχε προειδοποιηθεί από την ίδια τη Γη, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες. Ο σεισμός των 7,9 Ρίχτερ είναι ο πέμπτος σημαντικός σεισμός τα τελευταία 205 χρόνια, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του 1934.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook