Πρέπει να κάνουμε μια παραδοχή: Η λιτότητα στην Ελλάδα ήταν πολύ αυστηρή, προκάλεσε μεγάλη ύφεση και έβγαλε τη χώρα από όλους τους στόχους της.

Ωστόσο, η ανταγωνιστικότητα μερικώς επανήλθε, όπως συνέβη στην Ισπανία και στην Ιρλανδία. Αλλά επειδή η παραγωγική βάση της Ελλάδας είναι πολύ μικρή, αυτή η «γερμανικού τύπου» λιτότητα δεν αποφέρει καρπούς ενώ η κοινωνική δυστυχία είναι μεγάλη.

Πράγματι η ισορροπία δεν βοηθάει προς την κατεύθυνση της λιτότητας και πολλοί το αναγνωρίζουν στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Έπρεπε να ευρεθεί ένας τρόπος  συγκερασμού κρατικής λιτότητας και ανάπτυξης μέσα από τον ιδιωτικό τομέα που διέλυσαν ΠΑΣΟΚ ΝΔ.

Ξεκινώντας από αυτή τη διαπίστωση ο Αλέξης Τσίπρας πίστευε ότι είχε κερδίσει το στοίχημα και ότι οι εταίροι θα πίεζαν το Βερολίνο να δεχτεί το αναπτυξιακό του πρόγραμμα. Αλλά όλα κατέρρευσαν εξαιτίας της κακής προετοιμασίας και της μερικής αλαζονίας.

Όπως φαίνεται ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης πέρασε το χρόνο του κάνοντας τον πονηρό στις συνεδριάσεις, στις τηλεοράσεις και στα social media. Δεν είχε συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο θα μπορούσε να «παίξει» με τις προηγούμενες συμφωνίες της χώρας και να γίνει δεκτό.

Περνούσε από ένα αόριστο σχέδιο σε ένα απίθανο σχέδιο ώστε όλα κατέρρευσαν (μπορεί να αληθεύει και το σενάριο της Bild  ότι έκαναν λάθος στο ταχυδρομείο και έστειλαν την λάθος πρόταση!)

Η διαπίστωση ότι η λιτότητα πρέπει να σταματήσει ήταν καλή. Αλλά αντί να δουλέψουν πάνω σε λεπτομέρειες και σαφείς προτάσεις, βυθίστηκαν στη μαγεία που τα ψευδο-γκουρού τους λένε ότι είναι εφαρμόσιμα.

Πάντα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, δεν υπάρχει μόνο μία, αλλά πρέπει να αναγνωρίζεις ότι ο κόσμος είναι πολύπλοκος και ότι οι διέξοδοι είναι η εργασία, ο πραγματισμός και η ταπεινότητα. Και κυρίως ότι δεν πρέπει να υπόσχεσαι ότι οι προσπάθειες είναι άχρηστες.

Αλλά, τι να κάνουμε, η επιτυχία των λαϊκιστών προέρχεται από το γεγονός ότι πουλάνε όνειρο…

Απόσπασμα θέσεων από άρθρο που δημοσίευσε το Slate.fr  και που επανειλημμένα έχω διατυπώσει στην ραδιοφωνική εκπομπή μου “ΠΥΞΙΔΑ”  αλλά και στην αρθρογραφία μου στο flashnews.gr 

Να σημειωθεί ότι το αμερικανικό Slate.com απηχεί τις απόψεις της αμερικανικής κεντροαριστεράς

Για την αντιγραφή.
Κωνσταντίνος Γ. Συλιγάρδος 
Δημοσιογράφος
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook