Περίπου 4.000 άνδρες της εθνοφρουράς της Βενεζουέλας και των ειδικών δυνάμεων της χώρας προσπαθούν εδώ και μερικές ώρες να ανακαταλάβουν τη φυλακή Ελ Ροντέο, έξω από την πρωτεύουσα Καράκας, όπου την τελευταία εβδομάδα έχουν ξεσπάσει ταραχές στις οποίες σκοτώθηκαν 25 άνθρωποι.

Οι συγκρούσεις, οι πιο αιματηρές στην ιστορία των φυλακών της Βενεζουέλας εδώ και περίπου μία εικοσαετία, έγιναν έπειτα από εξέγερση των κρατουμένων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης.

Οι 1.300 κρατούμενοι αρνούνται να δώσουν τέλος στην εξέγερσή τους αν δεν βελτιωθούν τάχιστα οι συνθήκες εγκλεισμού τους και, κυρίως, αν δεν μεταφερθούν πολλοί φυλακισμένοι σε άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα.

Στη φυλακή Ελ Ροντέο κρατούνται χιλιάδες παρότι η χωρητικότητά της είναι 750 άτομα.

Ο πληθυσμός των κρατουμένων στη Βενεζουέλα έχει αυξηθεί στους 50.000, παρότι η χώρα έχει δυνατότητα εγκλεισμού περί τις 15.000, ενώ κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους περίπου 300 άνθρωποι λόγω επεισοδίων βίας μέσα στις φυλακές.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας, Τάρεκ Ελ Αϊσάμι, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση της χώρας ότι περίπου 2.500 κρατούμενοι έχουν ήδη μεταχθεί σε άλλες φυλακές, ενώ άλλοι 1.000 αναμένεται να μεταχθούν από την ασφυκτικά γεμάτη φυλακή, ακολουθώντας τις δηλώσεις του πρόεδρου, Ούγκο Τσάβες, ότι θα ιδρύσει ένα υπουργείο προϋπολογισμού 70 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο να «εξανθρωπίσει» το σωφρονιστικό σύστημα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook