Δάκρυσε σήμερα η Θράκη, καθώς αποχαιρέτησε την αγαπημένη της Βασιλική Λαμπίδου, τη γνωστή και ως «γερόντισσα των Μαρασίων», που, αν και είχε περάσει τα εκατό χρόνια ζωής, ύψωνε καθημερινά την ελληνική σημαία στην αυλή του σπιτιού της, στα τριακόσια μέτρα από τα τουρκικά φυλάκια, με φυσικό σύνορο τον ποταμό Έβρο.

Η γνωστή για την προσφορά της στην πατρίδα γερόντισσα κηδεύτηκε το μεσημέρι στο χωριό Μαράσια, παρουσία πλήθους κόσμου και των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και του στρατού.

Μόλις την περασμένη Πέμπτη, ο πρόεδρος της Κοινότητας των Μαρασίων, Γιώργος Χατζηγκακίδης, είχε παραλάβει για λογαριασμό της την τιμητική διάκριση που της δόθηκε από το Δίκτυο Εκλεγμένων Γυναικών πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης «Η Αθηνά», στο πλαίσιο πανελλήνιου συνεδρίου που διοργάνωσε.

«Την επισκέφθηκα, για να της παραδώσω την τιμητική αυτή διάκριση, όμως ήταν κατάκοιτη και κατά διαστήματα έπεφτε σε κώμα και μετά συνερχόταν και πάλι» αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Χατζηγκακίδης.

Μιλώντας πριν από λίγες μέρες για τη Βασιλική Λαμπίδου, η αντιπρόεδρος του Δικτύου Εκλεγμένων Γυναικών πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης «Η Αθηνά», Φανή Μπαχαρίδου, είχε αναφέρει πως η γυναίκα αυτή γνώρισε σε νεαρή ηλικία την προσφυγιά, κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1921 και έλεγε πως, ακούγοντας τους φύλακες από την άλλη πλευρά, ένιωθε πάντα την ανάγκη να δηλώνει την παρουσία της και την ελληνικότητα του τόπου.

Η Βασιλική Λαμπίδου έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις από τον στρατό, την Ακαδημία Αθηνών και όλη την τοπική κοινωνία, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο την επισκέφθηκε στο σπίτι της και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

zougla.gr