Στην έδρα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στη Βιέννη ξεκίνησε σήμερα η υπουργική διάσκεψη με θέμα την πυρηνική ασφάλεια με στόχο να αντληθούν διδάγματα από την πυρηνική καταστροφή που σημειώθηκε στην Ιαπωνία μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Η διάσκεψη αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 24 Ιουνίου.

«Η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στην πυρηνική ασφάλεια κλονίστηκε σφοδρά», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ Γιουκία Αμάνο στην εναρκτήρια ομιλία του.

Κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ελβετία αποφάσισαν να αποκηρύξουν σταδιακά την πυρηνική ενέργεια. Όμως, όπως επεσήμανε ο Αμάνο, «η πυρηνική ενέργεια θα εξακολουθήσει να είναι σημαντική για πολλές χώρες, γι\’ αυτό το λόγο είναι επιτακτική η ανάγκη να υιοθετηθούν πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας παντού», υπογραμμίζοντας ότι μία παγκόσμια προσέγγιση στην πυρηνική ασφάλεια είναι \”ζωτικής σημασίας\”.

Ο Αμάνο πρόσθεσε ότι η πυρηνική ασφάλεια θα εξακολουθήσει να είναι υποχρέωση της κάθε χώρας και ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ελέγχουν αν οι πυρηνικοί σταθμοί μπορούν να αντέξουν σε διαφορετικές καταστάσεις πίεσης. Όμως ξεκαθάρισε ότι επιθυμεί η ΙΑΕΑ να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο προτείνοντας στις χώρες που χρησιμοποιούν την πυρηνική ενέργεια να «δεχθούν τη διεξαγωγή τακτικών ελέγχων από την ΙΑΕΑ».

Εξάλλου σε μία έκθεση που θα υποβληθεί στα 151 μέλη της η ΙΑΕΑ επικρίνει την αντίδραση της Ιαπωνίας μετά το δυστύχημα της Φουκουσίμα, η οποία κυρίως απέτυχε να εφαρμόσει τη σύμβαση για την παροχή συνδρομής που προβλέπεται από την Υπηρεσία σε περίπτωση πυρηνικού δυστυχήματος.
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook