Με τιμή και εκκλησιαστική λαμπρότητα φθάνει στην Αθήνα στις 10 Μαΐου το ιερό σκήνωμα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας από τη Βενετία, όπου φυλάσσεται από το 1003, την περίοδο εξουσίας του Δόγη Πέτρου Β’ Orseolo, επί αυτοκράτορος Βασιλείου Β’.

Στο πλαίσιο του εορτασμού το 2016 των 80 ετών βίου, διακονίας και προσφοράς της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, με πρωτοβουλία του διευθυντή της, Επισκόπου Φαναρίου Αγαθάγγελου και κατόπιν συνεννοήσεων με τις αρχές της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, το ιερό λείψανο της Αγίας-Προστάτιδος της Αποστολικής Διακονίας και του Δήμου Αγίας Βαρβάρας θα παραμείνει για 14 ημέρες (10-24 Μαΐου) στο Ιερό Προσκύνημα του ομώνυμου Δήμου.

Η επίσημη υποδοχή θα γίνει την Κυριακή 10 Μαΐου 2015, στο Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας Αττικής, από τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Το μεγαλύτερο μέρος του ιερού λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας φυλάσσεται σήμερα στη Βενετία ύστερα από σειρά ιστορικών περιπετειών. Ο τόπος αλλά και ο χρόνος του μαρτυρίου της δεν είναι γνωστοί.

Σύμφωνα με την άποψη ορισμένων, φέρεται πως μαρτύρησε στη Νικομήδεια της Βιθυνίας το 210, κατ’ άλλους στην Ηλιούπολη (σημερινή Baalbek) της Αιγύπτου το 360, ενώ άλλοι πιστεύουν (εκδοχή καθολικών) ότι τόπος μαρτυρίου της ήταν κάποια πόλη της Τοσκάνης. Κατά τον 9ο αι. έγινε ανακομιδή των λειψάνων της και μεταφορά τους από τη Βιθυνία στην Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα, το 991 ο αυτοκράτορας Βασίλειος Β’ δώρισε μέρος αυτών στους Βενετούς οι οποίοι και τα απόθεσαν στο Ναό του Αγίου Μάρκου.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία παραχωρεί σε Ορθόδοξη Εκκλησία ένα σχεδόν ολόκληρο ιερό λείψανο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook