Απο σήμερα 2 Μαίου και με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, (μετά το χθεσινό μερικό άνοιγμα) οι επισκέπτες του φαραγγιού της Σαμαριάς μπορούν να το περπατήσουν καθόλο το μήκος του.

Πάντως αν οι καιρικές συνθήκες μεταβληθούν, σε βαθμό που να δημιουργούνται προβλήματα στην ομαλή διέλευση των επισκεπτών, η Δ/νση Δασών Χανίων μπορεί να αποφασίσει για την ρύθμιση της διέλευσης ή και να απαγορεύσει την είσοδο των επισκεπτών στον Εθνικό Δρυμό.

Στα 13 χιλιόμετρα του μονοπατιού του φαραγγιού, οι επισκέπτες μπορούν να ξεκουρασθούν σε αρκετά σημεία , στα οποία υπάρχει νερό και αποχωρητήρια.

Όμως χρήσιμες είναι κάποιες συμβουλές ειδικά για εκείνους που σκοπεύουν να διασχίσουν το φαράγγι της Σαμαριάς, για πρώτη φορά.

Τι να φορέσω;
 
1.Να φοράτε άσπρο κοντομάνικο μπλουζάκι που να καλύπτει τους ώμους κι όχι αμάνικο, καθώς οι ώμοι σας θα τσουρουφλιστούν από τον ήλιο και θα πονάνε την επόμενη μέρα.
2.Να φοράτε βερμούδα ως το γόνατο, κάπρι παντελόνι ή μακρύ για τον ίδιο λόγο. Επίσης, το παντελόνι να είναι πολύ άνετο για περπάτημα.
3.Να φοράτε καπέλο. Αν όχι από την αρχή (Ομαλός), μετά τη μέση του Φαραγγιού (μετά τη στάση στο χωριό της Σαμαριάς) να το φορέσετε γιατί δεν θα υπάρχουν δέντρα κατά μήκος του μονοπατιού να σας προστατεύουν από τον ήλιο με τη σκιά τους.
4.Να φοράτε μαλακά αθλητικά παπούτσια (σπορτέξ) με τρακτερωτές σόλες, ώστε να μη γλιστράνε στους πολυπατημένους βράχους του μονοπατιού.  Επίσης, χοντρές αθλητικές κάλτσες.
 
Τι φαγητό να κρατάω;

Καλό θα είναι να κρατάτε ελαφρύ φαγητό. Μπορείτε να κρατάτε φρούτα και λαχανικά, όπως μήλα, πορτοκάλια, βερύκοκα ή ροδάκινα και αγγουράκια. Επίσης, ένα ελαφρύ σάντουϊτς θα σας χορτάσει. 
Σχετικά με το νερό, μπορείτε να κρατάτε στο σακίδιό σας ένα μπουκάλι 0,5lt ή 0,75lt ώστε να το γεμίζετε σε κάθε στάση (όλες έχουν μια πηγή με πόσιμο νερό) που θα συναντάτε μέσα στο Φαράγγι. 
 
Σε πόση ώρα θα περάσω το Φαράγγι;

Με χαλαρό περπάτημα και στάσεις για φωτογραφίες σε όλα τα όμορφα τοπία, αλλά και πεντάλεπτες στάσεις στους μεγαλύτερους σταθμούς ανάπαυσης, μπορείτε να περάσετε το Φαράγγι μέσα σε 5 ώρες.  
Αν θέλετε να περπατήσετε λίγο πιο έντονα σίγουρα θα το περάσετε σε 4 ώρες. 
Αν πάλι θέλετε να είστε πολύ χαλαροί, να κάτσετε για φαγητό στη Σαμαριά και να ξεκουραστείτε περισσότερο, τότε μπορείτε να το περάσετε σε έξι ώρες περίπου.
  
Τι άλλο να κρατάω;

1.Σακίδιο πλάτης
2.Πετσέτα θαλάσσης, παντόφλες & μαγιώ σε περίπτωση που θελήσετε να κάνετε μπάνιο στην Αγία Ρουμέλη, βγαίνοντας από το Φαράγγι.
3.Ορειβατικά ραβδιά ή μπαστούνι , θα σας βοηθήσουν στα 3 πρώτα χιλιόμετρα.
4.Αντηλιακό, αν το θεωρείτε απαραίτητο

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook