Τη χρήση αμερικανικής κατασκευής βομβών διασποράς από τη σουνιτική συμμαχία υπό την Σαουδική Αραβία στις αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη καταγγέλλει η Human Rights Watch, αναφέροντας ότι διαθέτει αποδείξεις πως χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον δύο φορές κατά των ανταρτών Χούτι. Οι βόμβες διασποράς είναι απαγορευμένες βάσει της διεθνούς Συνθήκης του 2008, την οποία ωστόσο δεν έχει συνυπογράψει η Σαουδική Αραβία, ούτε και οι ΗΠΑ.

Οι συγκεκριμένες βόμβες διασκορπίζουν δεκάδες ή και εκατοντάδες ξεχωριστές βόμβες σε μεγάλη έκταση, οι οποίες δεν εκρήγνυνται άμεσα. Τα βομβίδια που θάβονται μέσα στο έδαφος μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο ή τον ακρωτηριασμό αμάχων πολύ καιρό μετά τη λήξη εχθροπραξιών και έχουν συγκριθεί με τις νάρκες.

Η χρήση τους απαγορεύεται βάσει διεθνούς Συνθήκης που έχουν υπογράψει 118 χώρες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι χώρες που συγκροτούν τη συμμαχία υπό την Σαουδική Αραβία δεν έχουν υπογράψει τη Συνθήκη. Εντούτοις, οι ΗΠΑ απαγορεύουν την πώληση βομβών διασποράς σε χώρες όπου μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε περιοχές αμάχων.

Στον συνασπισμό μετέχουν άλλες οκτώ αραβικές χώρες με επιμελητειακή υποστήριξη από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία.

Η εδρεύουσα στις ΗΠΑ Human Rights Watch αναφέρει ότι μία από τις επιθέσεις με βόμβες διασποράς σημειώθηκε στην περιοχή αλ-Αμάρ της αλ-Σαφράα. 

Η οργάνωση δημοσίευσε φωτογραφίες από υπολείμματα βόμβας διασποράς CBU-105 Sensor Fuzed Weapon που, όπως αναφέρει, έχει κατασκευαστεί από την Textron Systems Corporation στις ΗΠΑ και παραδόθηκε στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τα τελευταία χρόνια.

Στις φωτογραφίες, τις οποίες προσκόμισε ακτιβιστής στην Σαναά, φαίνεται επίσης ένα άδειο κάνιστρο από πυρομαχικά BLU-108.

Επίσης, βίντεο που ανάρτησαν στο YouTube κάτοικοι Χούτι στις 17 Απριλίου δείχνει μικρά αντικείμενα τα οποία πέφτουν από τον ουρανό αργά, αιωρούμενα με αλεξίπτωτο πριν εκραγούν στον αέρα. Η περιγραφή συμβαδίζει με τον τρόπο λειτουργίας των βομβών διασποράς.

Η Σαουδική Αραβία έχει αρνηθεί τη χρήση βομβών διασποράς κατά την αεροπορική εκστρατεία που εξαπέλυσε εναντίον του σιιτικού κινήματος Χούτι αφότου κατέλαβαν την πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά.

Τις τελευταίες έξι εβδομάδες έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι -ανάμεσά τους τουλάχιστον 550 άμαχοι- τόσο σε αεροπορικές επιδρομές όσο και μάχες επί του εδάφους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook