Δευτέρα έως Παρασκευή παραμένουν διαθέσιμοι οι εποχικοί πυροσβέστες να συμβάλλουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών, καθώς λόγω περικοπών των σχετικών πιστώσεων για την απασχόλησή τους πέραν του ωραρίου και τις αργίες. Επιπλέον, στον «αέρα» παραμένει η προκήρυξη για την πρόσληψη πυροσβεστών πενταετούς θητείας, κάτι που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση ότι θα πραγματοποιούνταν μέσα στο Μάιο.

Στο πλαίσιο αυτό, και δεδομένης της επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιών κατά την καλοκαιρινή περίοδο, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, ζήτησε μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου της Βουλής την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χ. Παπουτσή, για την επίλυση του ζητήματος.

Ειδικότερα, στο έγγραφό του αναφέρει ότι «την 1η Μαΐου προσελήφθησαν για την κάλυψη των κενών στο Πυροσβεστικό Σώμα της Κρήτης δεκάδες εποχικοί πυροσβέστες για όσο διαρκεί η αντιπυρική περίοδος», συμπληρώνοντας ότι «ωστόσο, οι ίδιοι δεν επιτρέπεται να εργάζονται τις Κυριακές, τις αργίες και καθημερινές μετά τις 10 το βράδυ, ενώ δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν σε περιστατικά που βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 40 χιλιομέτρων από την έδρα τους». Αναφέρει δε πως «οι συγκεκριμένοι περιορισμοί ετέθησαν λόγω ανυπαρξίας κονδυλίων που θα μπορούσαν να καλύψουν την πρόσθετη αμοιβή που θα προέκυπτε για τα εκτός έδρας, τα νυχτερινά και τις αργίες στη διάρκεια συμβάντων που καλούνται να επέμβουν», ενώ «η επιπρόσθετη δαπάνη δεν θα ήταν βεβαίως μεγάλη, εάν υπολογίσει κανείς ότι ο μισθός τους ανέρχεται περίπου στα 700 ευρώ».

Ως εκ τούτου, τονίζει ότι «η συγκεκριμένη πρόβλεψη οφείλει να αναθεωρηθεί άμεσα, καθώς είναι εξαιρετικά αρνητική εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, δεδομένου ότι οι πυρκαγιές δεν έχουν ωράριο ούτε επιλέγουν το που και με ποια ένταση θα εκδηλωθούν». Ως εξίσου δεδομένο αναφέρει ότι «το υπάρχον μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί να αντιμετωπίσει μόνο του τα φαινόμενα που ενδεχομένως ξεσπάσουν εντός της αντιπυρικής περιόδου, ώστε το πρόβλημα πρέπει να τακτοποιηθεί άμεσα και να υπογραφεί η σχετική διαταγή» και πως «μάλιστα, αξιωματικοί της Πυροσβεστικής επιβεβαιώνουν ότι δεν αποστέλλονται συμβασιούχοι σε φωτιές που ξεσπούν σε εκτός έδρας περιοχές, ακόμη κι αν εγκυμονεί ο φόβος επέκτασης ή επίτασης του καταστροφικού αποτελέσματος, για να μη δοθούν αποζημιώσεις για τα εκτός έδρας».

Σημειώνει ότι «για την ενίσχυση του προσωπικού είχε ανακοινωθεί και η πρόσληψη πυροσβεστών πενταετούς θητείας, ρύθμιση που είχε γίνει δεκτή με ικανοποίηση, καθώς αποτελούσε ρητή δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού» και υπογραμμίζει ότι «ωστόσο, η συγκεκριμένη δέσμευση δεν έχει γίνει ακόμα πραγματικότητα, καθώς η σχετική προκήρυξη αναβάλλεται συνεχώς», τονίζοντας ότι «από τους 4.000 πυροσβέστες που έχει ανακοινωθεί ότι θα προσληφθούν, οι 3.600 θέσεις θα καλυφθούν από εποχικούς πυροσβέστες, ενώ δεν έχει καταστεί σαφές τι θα γίνει με όσους εποχικούς μείνουν εκτός της ρύθμισης».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αυγενάκης ζητά από τον κ. Παπουτσή «να μεριμνήσετε και να τακτοποιήσετε άμεσα το συγκεκριμένο ζήτημα και να εκδοθεί η σχετική διαταγή, ώστε οι εποχικοί πυροσβέστες να μπορούν να υποστηρίζουν το έργο των μόνιμων αξιωματικών ανεξαρτήτως ημέρες, ώρας και τόπου εκδήλωσης της πυρκαγιάς».

Επιπλέον, ζητά να ενημερωθεί «πότε ακριβώς θα δημοσιευτεί η προκήρυξη για την πρόσληψη πυροσβεστών πενταετούς θητείας, κάτι που είχατε ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιούνταν μέσα στο Μάιο», καθώς και «τι θα συμβεί με τους εποχικούς πυροσβέστες που θα μείνουν εκτός της ρύθμισης».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook