«Δεδομένης της διάρκειας, του μεγέθους και της φύσης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, η εθνική συναίνεση είναι προϋπόθεση για την επιτυχία», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Στο επίκεντρό της συνάντησης, που διήρκεσε 70 λεπτά, βρέθηκε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της Ελλάδας, καθώς και η πορεία διαμόρφωσης του νέου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα.

Ο κ. Ρομπάι ζήτησε περαιτέρω προσπάθειες προσαρμογής, ενώ επιβεβαίωσε αφ΄ενός ότι η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της 5ης δόσης, και αφ' ετέρου ότι σε ό,τι αφορά το νέο πακέτο στήριξης μελετάται η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Να αναλάβει και η Ευρώπη τις ευθύνες της για την κρίση, που δεν είναι μόνο ελληνική, λαμβάνοντας τις δέουσες αποφάσεις στην Σύνοδο Κορυφής ευχήθηκε ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου.

Ειδικότερα, ο κ. βαν Ρομπάι, μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου, είπε: «εξέφρασα την ισχυρή υποστήριξή μου προς τον πρωθυπουργό και την άκαμπτη προσπάθειά του για τη μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας».

«Υπογράμμισα», πρόσθεσε, «την ανάγκη η Ελλάδα να κάνει περαιτέρω προσπάθειες προσαρμογής, για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες προκλήσεις, αναγνωρίζοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως τώρα».

Σύμφωνα με τον κ. βαν Ρομπάι, «το πακέτο των μέτρων που συμφωνήθηκε από την κυβέρνηση και την τρόικα για τη δημοσιονομική προσαρμογή, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να υποστηριχθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στα μέσα Ιουλίου».

«Εργαζόμαστε για μια μεσοπρόθεσμη στρατηγική, περιλαμβανομένης της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, στο πνεύμα των όσων συμφωνήθηκαν χθες στο Eurogroup» συμπλήρωσε ο κ. βαν Ρομπάι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου έλαβε το λόγο μετά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και είπε πως είχε «μια δημιουργική κι ενδιαφέρουσα συζήτηση» με τον κ. βαν Ραμπάι.

«Είμαστε στη διαδικασία μιας ενδιαφέρουσας διαπραγμάτευσης με τα κράτη - μέλη. Θέλουμε να είμαστε συνεπείς, θέλουμε να κάνουμε ότι πρέπει για να πετύχουμε τους στόχους. Καταβάλαμε προσπάθειες το προηγούμενο έτος και θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε.

» Ελπίζω ότι το Κοινοβούλιο θα εγκρίνει το πρόγραμμα. Και ελπίζω όμως ότι και η Ένωση θα έχει τη βούληση να αντιμετωπίσει την κρίση, που δεν είναι μόνο ελληνική κρίση, με τις δέουσες αποφάσεις στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής».

 

in.gr