Στο πλαίσιο της συζήτησης επί της πρότασης του Πρωθυπουργού, για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, μιλώντας σήμερα στη Βουλή ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης είπε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Το Οικονομικό πρόβλημα ξεκίνησε ως θεσμικό πρόβλημα απουσίας εποπτείας και ελέγχου και εξελίχθηκε σε σοβαρότατο πρόβλημα ελλείμματος και χρέους. Οι λύσεις που επελέγησαν ή και επιβλήθηκαν από τους δανειστές μας επέκτειναν και μετακύλησαν το πρόβλημα στο σύνολο της Οικονομίας.

Σήμερα εξακολουθούμε να έχουμε πρόβλημα ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας και ταυτόχρονα ρευστότητας, χρηματοδότησης της Οικονομίας και τεράστιο πρόβλημα ζήτησης, το οποίο μεταφράζεται τελικά σε πρόβλημα ανάπτυξης και συνεχούς αιμορραγίας σε ότι αφορά την απώλεια θέσεων εργασίας. Είναι εμφανές το ότι οι κοινωνικές αντοχές εξαντλούνται γρήγορα.

Δεν απειλείται μόνο η Οικονομία, αλλά υπάρχει θέμα πολιτικής νομιμοποίησης και απειλή για τη Δημοκρατία, την κοινωνική συνοχή, την Ασφάλεια, την Άμυνα, ακόμα και την κυριαρχία της χώρας. Αντιμετωπίζουμε λοιπόν συνολική εθνική κρίση. Άρα εδώ δεν χωρούν προσωπικές και κομματικές σκοπιμότητες ούτε γραμμές. Δεν χωρά όποιο μικρό συμφέρον, προέχει και κυριαρχεί η επιβίωση της χώρας.

Είναι φανερό ότι οι άτυπες διαβουλεύσεις των πολιτικών Αρχηγών δεν μπορούν να αγνοήσουν την δεδηλωμένη της πλειοψηφίας της Βουλής και την Λαϊκή Εντολή.

Πρωτογενές Έλλειμμα
Η αντιμετώπιση του πρωτογενούς ελλείμματος δηλαδή του ετήσιου ελλείμματος στην λειτουργία του δημοσίου -συνέχισε ο κ. Βαλυράκης- χωρίς την επιβάρυνση της εξυπηρέτησης του χρέους, τόκοι, χρεολύσια κλπ. είναι το πρώτο που πρέπει να γίνει.

Μια στρατηγική επιβίωσης δεν μπορεί να βασίζεται κατά προτεραιότητα στην βιωσιμότητα του χρέους, προφανώς δεν μπορεί να την αγνοήσει, αλλά κατά κύριο λόγο, αυτή η στρατηγική πρέπει να στηρίζεται στην εξάλειψη και στον μηδενισμό του δημοσιονομικού πρωτογενούς ελλείμματος. Και σε αυτή την βάση μπορούμε να δούμε το θέμα της αξιοποίησης της Δημόσιας περιουσίας.
Τότε και μόνο τότε, μπορούμε να διαπραγματευτούμε το χρέος και τους όρους εξυπηρέτησής του. Μοναδική στρατηγική λοιπόν είναι η βελτίωση της διαπραγματευτικής μας θέσης.

Το ζήτημα του χρόνου είναι κρίσιμο ζήτημα, μια που η σχέση κόστους – οφέλους είναι μοναδικός κανόνας των εταίρων και των δανειστών μας σε σχέση με το \”Ελληνικό πρόβλημα\” και μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή.
Για την αντιμετώπιση του ελλείμματος θα πρέπει να περιορισθούν δραστικά τα έξοδα και ταυτόχρονα να αυξηθούν τα έσοδα. Χωρίς αποτελεσματικό εισπρακτικό μηχανισμό και χωρίς στοχευμένες πολιτικές δεν μπορούμε να περιμένομε εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Τα φορολογικά και εισπρακτικά έσοδα οριζόντιας λειτουργίας έχουν εξαντλήσει από καιρό την δυνατότητα τους. Για να βελτιωθούν τα έσοδα θα πρέπει να εξασφαλίσουμε την πλήρη επανεκκίνηση της Οικονομίας και να επιτύχουμε ολοένα αυξανόμενο ρυθμό ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε γρήγορες αποφάσεις και επενδύσεις.

Για την μείωση του κόστους λειτουργίας του Δημοσίου την μείωση της σπατάλης, τις απαιτούμενες γρήγορες αποφάσεις, την προσέλκυση επενδύσεων, απαιτείται η πάταξη της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς. Άρα χρειαζόμαστε μια ισχυρή και αποτελεσματική κυβέρνηση. Δεν πιστεύω στο μικρό κυβερνητικό σχήμα ως επιλογή.

Ο Πρωθυπουργός επιμένει και έχει δίκιο πιστεύω -κατέληξε ο κ. Βαλυράκης- ότι η αρνητική επίπτωση της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας είναι γύρω στο 8% του ΑΕΠ, αλλά το πρωτογενές έλλειμμα είναι της τάξης του 3%.
Για την επιτάχυνση της λειτουργίας της, η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το πρόβλημα δεν είναι οι αρμοδιότητες αλλά οι συναρμοδιότητες μεταξύ των υπουργών και των υπηρεσιών. Άρα απαιτείται συντονισμός «ad hoc» για τα συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν κοινές αποφάσεις μεταξύ συναρμοδίων.

Θα πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό ότι απαιτείται επιστράτευση όλων των δυνάμεων και διάταξη μάχης για την δημιουργία εισοδήματος και οικονομικού – κοινωνικού πλεονάσματος ως την μοναδική διέξοδο από την κρίση. Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος αυτός απαιτείται επίσης κοινωνική συναίνεση και συμμετοχή.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook