Αντιπαράθεση για άρθρα του νομοσχεδίου περί της αναδιάρθρωσης του συστήματος Υγείας, ιδίως για εκείνο που αφορά τις προμήθειες των νοσοκομείων, σημειώθηκε ανάμεσα στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και τον πρώην υφυπουργό της ΝΔ, Μάριο Σαλμά, την Πέμπτη κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο. 

O βουλευτής της ΝΔ εκτίμησε ότι η ρύθμιση που παρέχει τη δυνατότητα να δίνονται οι προμήθειες των νοσοκομείων του Δημοσίου σε ιδιώτες θα λειτουργήσει πιθανώς στο άμεσο μέλλον ως εστία παραγωγής διαπλοκής και διαφθοράς.
 
O υπουργός Υγείας αντέδρασε έντονα, προσθέτοντας όμως ότι θα την αποσύρει αν πιεστεί, εξηγώντας παράλληλα ότι δεν πρέπει να αφαιρεθεί η ρύθμιση γιατί ενδεχομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί το 2012 «ως φόβητρο» για τους προμηθευτές.

Ο κ. Σαλμάς ρώτησε τον κ. Λοβέρδο αν γνωρίζει ότι με αυτή τη διάταξη που θεσμοθετεί, γίνεται «παιχνίδι» χρηματιστηριακών μετοχών και πως εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο προσπαθούσαν «να πάρουν υπεραξίες στις μετοχές τους, λέγοντας ότι \”έχουμε συνεννοηθεί με το υπουργείο να πάρουμε τις προμήθειες των νοσοκομείων\”».

«Η αγορά λέει ότι έχετε συμφωνήσει άλλωστε και τις προμήθειες σε κάποιους από αυτούς και μάλιστα λένε ότι οι εταιρείες έχουν ήδη κλείσει συμβόλαια με μεγάλες προμηθευτικές εταιρείες του εξωτερικού, σκοπεύοντας να κάνουν την αγορά των δημόσιων προμηθειών υγείας ολιγοπωλιακή υπόθεση» είπε ο κ. Σαλμάς. 

Έντονα αντέδρασε ο υπουργός Υγείας, απαντώντας πως δεν θα παρακολουθήσει τον βουλευτή «γιατί πλάθει ιστορίες» χωρίς να υπάρχει κανένα έρεισμα.

Διευκρίνισε ότι στο επίμαχο άρθρο 12, θεσπίζεται ένα ενδεχόμενο, «να πάμε σε ιδιώτες, ενδιάμεσους που χρησιμοποιείται κυρίως, ως απειλή για τους προμηθευτές του Δημοσίου». «Υπάρχει άρνηση ανατροπής των δεδομένων, που υποτίθεται ότι τους συντρίβουν. Διότι το κράτος πληρώνει κάθε πέντε χρόνια και αυτοί επί πέντε χρόνια αναγκάζονται να υπερτιμολογούν. Όταν τους λες όμως ότι αυτό θα αλλάξει, δεν το θέλουν. Λοιπόν, αυτό είναι μια ένδειξη, δεν είναι απόδειξη για κάτι, αλλά είναι μια ένδειξη του τι συμβαίνει ακριβώς στο χώρο», εξήγησε ο κ. Λοβέρδος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook