Τριάντα χρόνια τεχνολογικής καινοτομίας, εξαιρετικών επιτευγμάτων και μοναδικών εμπειριών σηματοδοτούν ένα σημαντικό ορόσημο για τον Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell, τον διαγωνισμό-πρόκληση των φοιτητών στον κλάδο της Μηχανολογίας. 230 ομάδες φοιτητών από 30 χώρες από όλη την Ευρώπη και όχι μόνο έχουν προσκληθεί στο Ρότερνταμ στις 21-24 Μαΐου με σκοπό να διευρύνουν τα όρια της ενεργειακής απόδοσης στην αυτοκίνηση

Ο διαγωνισμός λειτουργεί για τους φοιτητές ως μια πλατφόρμα για να δοκιμάσουν τα οχήματα που έχουν σχεδιάσει και κατασκευάσει οι ίδιοι.

Οι ομάδες αντιμετωπίζουν την πρόκληση να διανύσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση, με το ισοδύναμο μίας κιλοβατώρας ή ενός λίτρου καυσίμου της επιλογής τους.

Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί και φέτος στο διαγωνισμό, για δωδέκατη συνεχή χρονιά παρά την συνεχιζόμενη κρίση. Το «παρών» θα δώσουν τρεις ομάδες από τα ακόλουθα εκπαιδευτικά ιδρύματα:

  • Η ομάδα «Προμηθέας» από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου: Θα είναι η έβδομη συνεχόμενη συμμετοχή της στο διαγωνισμό. Πέρυσι κατέλαβε τη 18η θέση στην κατηγορία Battery Electric, αγγίζοντας τα 368,45 χλμ/kWh µε το πρωτότυπο ηλεκτρικό όχημα «Πυρφόρος». 
  • Η ομάδα «TUC Eco Racing» από τη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης: Θα είναι η όγδοη συμμετοχή της στο Μαραθώνιο. Πέρυσι, σημείωσε επίδοση 58,48 km/kWh, κατακτώντας την 4η θέση στην κατηγορία μεγάλων οχημάτων Urban Concept µε το εξελιγμένο όχημα πόλης «Εco Racer 14». 
  • Η ομάδα «Poseidon» από το Τμήμα Μηχανολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πειραιά: Θα είναι η πέμπτη συμμετοχή της στο διαγωνισμό. Πέρυσι διαγωνίστηκε στην κατηγορία Prototype (Βattery Electric) με το όχημα «Τριήρης». Κατέλαβε την 11η θέση διανύοντας 527,86 km/kWh και κατέκτησε το ελληνικό ρεκόρ οικονομίας καυσίμου.

Μια ειδική έκδοση

Ο διαγωνισμός έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία 30 χρόνια. Πρωτότυπες εικόνες από τις πρώτες στιγμές του διαγωνισμού το 1985 δείχνουν περίπου 20 ξύλινα οχήματα να παρατάσσονται για να διαγωνιστούν, τα οποία διέθεταν ως κινητήρες κυρίως μηχανές κουρέματος του γκαζόν. Τρεις δεκαετίες μετά, ο Ευρωπαϊκός διαγωνισμός έχει αναχθεί σε κορυφαίο γεγονός το οποίο δέχεται ετησίως περισσότερους από 3.000 συμμετέχοντες και υποστηρίζεται από περισσότερους από 40.000 επισκέπτες. Οι συμμετέχοντες διαγωνίζονται πλέον σε δύο διαφορετικές κατηγορίες σχεδιασμού αυτοκινήτων: την κατηγορία “Futuristic Prototype” και την κατηγορία “Urban Concept”, στην οποία υπάγονται τα πιο συμβατικά και μεγαλύτερα οχήματα, και η οποία αναλύεται περαιτέρω σε επτά διαφορετικούς τύπους ενέργειας. Καινοτόμες τεχνολογίες και δημιουργικά σχέδια παραμένουν στο επίκεντρο του διαγωνισμού.

Με την πάροδο των ετών, τα οχήματα και η τεχνολογία εξελίσσονται διαρκώς, καθώς περισσότερες ομάδες από όλη την Ευρώπη έχουν αποδεχτεί την πρόκληση να πετύχουν το απόλυτο ρεκόρ ενεργειακής απόδοσης, είτε στην αντίστοιχη κατηγορία καυσίμων, είτε απλά για να διακριθεί το σχολείο ή η χώρα τους. Την πρώτη χρονιά διεξαγωγής του διαγωνισμού στην Ευρώπη το 1985, η ελβετική ομάδα Henry κατέκτησε το πρώτο βραβείο με το πρωτότυπο όχημά της, διανύοντας απόσταση 680 χιλιομέτρων, χρησιμοποιώντας 1 λίτρο καυσίμου. Ο διαγωνισμός μετράει ήδη 30 χρόνια και οι ομάδες πλέον κατορθώνουν να διανύσουν πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις. Το 2014, η ομάδα Microjoule La Joliverie από τη Γαλλία έθεσε ένα νέο εκπληκτικό ρεκόρ στην ίδια κατηγορία, διανύοντας 3.314,9 χιλιόμετρα με μόλις 1 λίτρο καυσίμου.

Οχήματα του μέλλοντος 

Με το βλέμμα στραμμένο στο διαγωνισμό του Μαΐου, οι φοιτητές εργάζονται σκληρά για να αναπτύξουν καινοτόμες προσεγγίσεις και τεχνολογίες για να αποσπάσουν κάθε επιπλέον χιλιόμετρο με τα οχήματά τους. Τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης, δοκιμές αεροσήραγγας και ηλεκτρονική διαχείριση του γκαζιού είναι μόνο μερικά παραδείγματα της εργασίας των φοιτητών με τεχνολογίες αιχμής. Φέτος, οι ομάδες μπορούν να επιλέξουν να διαγωνιστούν με ένα νέο είδος ενέργειας, το CNG (Συμπιεσμένο Φυσικό Αέριο). Το CNG είναι ένα καύσιμο χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση της βενζίνης και του ντίζελ.

O Γιώργος Θωμαΐδης, Γενικός Διευθυντής της Coral, σημείωσε: «Το 2015 υπόσχεται να είναι μια συναρπαστική χρονιά για τον Ευρωπαϊκή διαγωνισμό. Καθώς γιορτάζουμε την 30η του επέτειο, θα ξαναθυμηθούμε μαζί με όλη την οικογένεια του Μαραθώνιου Οικονομίας της Shell κάποιες από τις καλύτερες στιγμές των τριών τελευταίων δεκαετιών και το πιο σημαντικό, θα συναντήσουμε νέες τεχνολογίες, που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις σχετικά με ανεύρεση λύσεων για το μέλλον της ενέργειας και της κινητικότητας. Η Coral δεσμεύεται να σταθεί και φέτος στο πλευρό των ελληνικών ομάδων, στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν για ακόμα µία χρονιά τον εαυτό τους και να διεκδικήσουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα».

Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες σχετικά με το Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.shell.com ή να ακολουθήσετε τη Shell στο Facebook και το Twitter.

Να σημειωθεί οτι το Flashnews.gr είναι μόνιμος Χορηγός Επικοινωνίας της Ομάδας TUC Eco Racing του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Καλή επιτυχία σε όλες τις ομάδες!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook