Σε απάντηση δημοσιεύματος  που αφορά έγγραφο του Δημάρχου Πλατανιά κ. Ι. Μαλανδράκη με το οποίο ζητά την δραστηριοποίηση της Περιφέρειας Κρήτης  για την ένταξη του “Σύνθετου Συστήματος Φραγμάτων Παπαδιανών & Σεμπρωνιώτη, Σήραγγας διασύνδεσής τους και Αρδευτικών δικτύων λεκάνης Ταυρωνίτη” σε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την υλοποίησή του, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης  πρόσθεσε τα παρακάτω:

Η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων  έχει μεριμνήσει  και έχει εξασφαλίσει  :

1)Την εγγραφή  της απαιτούμενης πίστωσης στο “Σχέδιο Δράσης ΠΚ/ΠΕΧ έτους 2015 επικαιροποίησης των μελετών του έργου του θέματος,  βάσει των αυστηρών προδιαγραφών της Ευρωπαϊκή Τράπεζας Επενδύσεων (Ε.Τ.Ε.) με χρήση και Καινοτόμου Διαστημικής Τεχνολογίας, για να είναι δυνατή η οριστική εγγραφή του στο “Νέο Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη” .
 2)Την εγγραφή του έργου του θέματος στον “Κατάλογο Προγραμματιζόμενων Έργων του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Υδ. Διαμ. Κρήτης”, που είναι προϋπόθεση για την ένταξή του σε Επιχειρησιακά Προγράμματα για την υλοποίησή του.
3) Την εγγραφή του έργου του θέματος στο “Νέο Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη” ( Πακέτο Γιούνκερ ) με προϋπολογισμό 120 εκατ. € για τη χρονική περίοδο των ετών 2015-2017 

Επίσης πέρα από το παραπάνω έργο η Π.Ε.Χ έχει μεριμνήσει για την δυνατότητα ένταξης και των Έργων Ύδρευσης και Αποχέτευσης Αστικών – Τουριστικών περιοχών της Π.Ε.Χ. εναλλακτικά ή τμημάτων τους σε Επιχειρησιακά Τομεακά Προγράμματα Υπουργείων, στο πακέτο έργων Γιούνκερ και σε Δανειοδοτικά Προγράμματα της Ε.Τ.Ε.  

Τα έργα αυτά είναι επιλέξιμα, επειδή θα εξυπηρετούν τον μόνιμου πληθυσμό των περιοχών τους αλλά  και τους εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες – κυρίως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – που τις επισκέπτονται και διαμένουν σε αυτές.   

Δύο από τα έργα αυτά έχουν περιληφθεί με μέριμνα της Π.Ε.Χ  στον “Κατάλογο Προγραμματιζόμενων Έργων του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Υ.Δ. Κρήτης” και είναι : 

 1. Της Ύδρευσης της Αστικής – Τουριστικής Περιοχής δυτικά της πόλεως Χανίων – Πλατανιά – Κολυμβάρι 100.000 ισοδ. κατοίκων.   

2. Της Ύδρευσης – Αποχέτευσης της ΒΔ Αστικής – Τουριστικής Περιοχής του Δήμου Αποκορώνου.  

Το “Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών κλπ.” εγκρίθηκε την 31-03-2015 από την Εθνική Επιτροπή Υδάτων με την παρατήρηση ότι ο παραπάνω “Κατάλογος” μπορεί να συμπληρωθεί έγκαιρα  χωρίς να απαιτείται επανέγκρισή του.   

Η Π.Ε.Χ. μπορεί να προωθήσει για ένταξη σε κατάλληλα Προγράμματα για υλοποίησή τους τα δύο παραπάνω έργα μετά την ολοκλήρωση των μελετών τους από τους αντίστοιχους Δήμους καθώς και άλλα έργα που θα της υποβληθούν και θα συνοδεύονται από τις απαιτούμενες μελέτες. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook