Τουλάχιστον 44 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες το βράδυ κατά τη συντριβή στη διάρκεια της προσγείωσης ρωσικού αεροσκάφους σε αυτοκινητόδρομο κοντά στο Πετροζαντόφσκ της Καρελίας (νοτιο-δυτική Ρωσία), ανακοίνωσε το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας.

«Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, 52 άνθρωποι επέβαιναν στο αεροσκάφος, 44 σκοτώθηκαν και 8 έχουν τραυματιστεί», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου στο πρακτορείο ειδήσεων RΙΑ Novosti.

Το αεροσκάφος, ένα Tu-134, που ανήκει στην αεροπορική εταιρεία RussAir, επιχείρησε να προσγειωθεί λίγο πριν από τα μεσάνυκτα σε αυτοκινητόδρομο, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το αεροδρόμιο του Πετροζαντόφσκ. Εξαιτίας του σοκ της πρόσκρουσης, το αεροσκάφος διερράγη και ανεφλέγη.

Τα πτώματα των επιβαινόντων διασκορπίστηκαν στον αυτοκινητόδρομο, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, διευκρινίζοντας ότι το αεροσκάφος κινδύνεψε κατά την επείγουσα προσγείωσή του να πέσει σε κτίρια κατοικιών.

«Η σκηνή είναι φρικιαστική. Πρόκειται για μακελειό. Τα πτώματα κείτονται στο οδόστρωμα», δήλωσε αεροπορική πηγή.

Οι οκτώ τραυ\"\"ματίες του αεροπορικού δυστυχήματος νοσηλεύονται με εγκαύματα. Επτά βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων. Μεταξύ τους, περιλαμβάνεται ένα παιδί 10 ετών.

Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ένας Σουηδός πολίτης περιλαμβάνεται στους νεκρούς.

Το δυστύχημα οφείλεται στις δυσχερείς μετεωρολογικές συνθήκες, σύμφωνα με τον διευθυντή του αεροδρομίου του Πετροζαντόφσκ Αλεξέι Κουζμίτσκι. Κατά τη διάρκεια της προσγείωσης υπήρχε ισχυρή βροχόπτωση και πυκνή ομίχλη είχε καλύψει την περιοχή.

Όμως, σύμφωνα με αναπληρωτή διευθυντή της εθνικής επιτροπής έρευνας για τα αεροπορικά δυστυχήματα Αλεξέι Μορόζοφ, το δυστύχημα είναι πιθανόν να οφείλεται σε βλάβη του συστήματος προσγείωσης το αεροσκάφους.

«Οι προβολείς της πίστας που πρέπει να είναι αναμμένοι σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών δεν λειτουργούσαν»,πρόσθεσε.

\"\"

«Το σημαντικό είναι να μάθουμε εάν το Tu-134 δεν ξεκίνησε την προσγείωσή του στην πίστα του αεροδρομίου, αλλά στο αυτοκινητόδρομο», είπε.

Το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση Μόσχα-Πετροζαντόφσκ, την πρωτεύουσα της Καρελίας, που συνορεύει με τη Φινλανδία.

Σύμφωνα με το Interfax, έχουν περισυλλεγεί τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους.

Το αεροπορικό δυστύχημα είναι ένα από τα πλέον πολύνεκρα των τελευταίων ετών στη ρωσική αεροπορία, έπειτα από τη συντριβή του Tu-154 της ρωσικής εταιρείας Poulkovo στην Ουκρανία το 2006, κατά την οποία σκοτώθηκαν 170 άνθρωποι.

Δυο παιδιά ανάμεσα στους επιζόντες

Ένα αγόρι εννέα ετών και η 14χρονη αδελφή του περιλαμβάνονται στους επιζήσαντες της αεροπορικής καταστροφής στο Πετροζαβόντσκ της Καρελίας, στην οποία σκοτώθηκαν 44 άνθρωποι, ανάμεσά τους και η μητέρα τους, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

Ο Αντον Τερέχιν και η Αναστάσια Τερέχινα περιλαμβάνονται στη λίστα των επιζώντων, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

Μία αεροσυνοδός επέζησε επίσης, το μόνο μέλος του εννιαμελούς πληρώματος του Tu-134.

Επτά από τους οκτώ επιζήσαντες νοσηλεύονται με εγκαύματα και βρίσκονται «σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση», σύμφωνα με το υπουργείο.

\"\"

Οκτώ αλλοδαποί ανάμεσα στα θύματα

Οκτώ αλλοδαποί, καθώς και ένας διεθνής διαιτητής ποδοσφαίρου ρωσικής υπηκοότητας, περιλαμβάνονται μεταξύ των 44 νεκρών της συντριβής του ρωσικού Tu-134 χθες το βράδυ στην Καρελία, στη βορειο-δυτική Ρωσία, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ένας Σουηδός, ένας Ολλανδός και δύο Ουκρανοί περιλαμβάνονται στον κατάλογο των νεκρών, καθώς και μία τετραμελής οικογένεια ρωσικής και αμερικανικής υπηκοότητας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων.

«Οι προβολείς της πίστας που πρέπει να είναι αναμμένοι σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών δεν λειτουργούσαν. Το σημαντικό είναι να μάθουμε εάν το Tu-134 δεν ξεκίνησε την προσγείωσή του στην πίστα του αεροδρομίου, αλλά στον αυτοκινητόδρομο» είπε.

Σύμφωνα με το Interfax, έχουν περισυλλεγεί τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους.

Πάντως πρόκειται για το αιματηρότερο δυστύχημα ρωσικών αερογραμμών των τελευταίων χρόνων. Το 2006, 170 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους σε αεροπορικό δυστύχημα στην Ουκρανία.

\"\"

\"\"



ΑΠΕ-ΜΠΕ, reuters

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook