Στην τήρηση της υπόσχεσης που είχε δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στους δημάρχους, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις τους για τη μεταφορά των διαθεσίμων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας προχωρά η κυβέρνηση.

Ετσι, με νομοθετική ρύθμιση εξαιρούνται τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ορίζει τη μεταφορά των αποθεματικών τους στην ΤτΕ.

Επίσης, στην ίδια τροπολογία που κατατέθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Βουλή, προβλέπεται ότι δεν επιβάλλεται υποχρεωτικά η μεταφορά χρημάτων στην Τράπεζα της Ελλάδας για τις περιπτώσεις που κάποιοι δήμοι έχουν τα χρήματά τους σε προθεσμιακούς λογαριασμούς τράπεζας με υψηλότερο επιτόκιο.

Η ρύθμιση, που φέρει την υπογραφή τεσσάρων υπουργών, των κ.κ. Βαρουφάκη, Μάρδα, Βούτση και Κατρούγκαλου, προβλέπει τα εξής:

Υποχρεούται το ελληνικό Δημόσιο σε αποκατάσταση της θετικής ζημίας (penalties) που μπορεί να προκύψει σε βάρος των φορέων Γενικής Κυβέρνησης και ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού από την πρόωρη λήξη των προθεσμιακών τους καταθέσεων. Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία αποκατάστασης της ζημίας αυτής από τη μεταφορά κεφαλαίων θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Δεν ορίζεται ως υποχρεωτική, αλλά ως δυνητική, η μεταφορά κεφαλαίων τους στις περιπτώσεις κατά τις οποίες τα ισχύοντα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων στα πιστωτικά ιδρύματα υπερβαίνουν την προσφερόμενη απόδοση των λογαριασμών ταμειακής διαχείρισης.

Τα ποσά που προέρχονται από τα οριζόμενα ανταποδοτικά τέλη (καθαριότητας και φωτισμού, ύδρευσης, απαλλοτρίωσης κτλ.) εξαιρούνται από την υποχρεωτική εφαρμογή της κατάθεσης των ταμειακών διαθεσίμων και μεταφοράς των κεφαλαίων προθεσμιακών καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook