Η δίκη του πρώην προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ για υπόθεση εικονικών θέσεων εργασίας, η οποία ανεστάλη το Μάρτιο, θα διεξαχθεί από τις 5 ως τις 23 Σεπτεμβρίου ενώπιον του πλημμελειοδικείου του Παρισιού, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του 11ου τμήματος του δικαστηρίου, Ντομινίκ Ποτ.

Η δίκη του Σιράκ, η οποία προβλεπόταν αρχικά να αρχίσει στις 7 Μαρτίου, διεκόπη την επομένη της έναρξής της λόγω ενός διαδικαστικού θέματος, δηλαδή «ενός θέματος προτεραιότητας όσον αφορά τη συνταγματικότητα» της δίκης αυτής, καθώς αφορούσε το αν θα έπρεπε να έχουν παραγραφεί οι πράξεις αυτές που εκδικάζονταν, οι οποίες ανάγονται στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Αυτό το «θέμα προτεραιότητας όσον αφορά τη συνταγματικότητα» είχε ανατεθεί στο Ακυρωτικό Δικαστήριο, το ανώτατο γαλλικό δικαστικό σώμα, το οποίο αποφάσισε στις 20 Μαΐου να μην υποβληθεί το θέμα αυτό στο Συνταγματικό Δικαστήριο, επιτρέποντας έτσι την επανέναρξη της δίκης.

Ο Ζακ Σιράκ, ο οποίος προστατευόταν από ασυλία κατά την 12ετή παραμονή του στην προεδρία (1995-2007), θα πρέπει να απολογηθεί για γεγονότα που έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ήταν δήμαρχος του Παρισιού (1977 ως 1995).

Ο πρώην πρόεδρος οδηγήθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης για «υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος», «κατάχρηση εμπιστοσύνης» και «παράνομο συμφέρον». Κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 10 ετών και πρόστιμο 150.000 ευρώ.

Ο Σιράκ κατηγορείται ότι επέτρεψε σε ανθρώπους που εργάζονταν κυρίως για το κόμμα του να αμείβονται από το δημαρχείο του Παρισιού. Ο πρώην πρόεδρος δεν έχει σταματήσει να υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα «οργανωμένο σύστημα» εναντίον του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook