Το βόρειο και το νότιο Σουδάν υπέγραψαν συμφωνία για την αποστρατιωτικοποίηση της αμφισβητούμενης περιοχής Αμπιέι, δήλωσε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τάμπο Μπέκι, ο οποίος βοηθάει στην καθοδήγηση των συνομιλιών.

«Το SPLM (Λαϊκό Απελευθερωτικό Κίνημα του Σουδάν, κύριο κόμμα του νοτίου Σουδάν) και η σουδανική κυβέρνηση υπέγραψαν συμφωνία για την Αμπιέι», δήλωσε ο Μπέκι σε δημοσιογράφους στην Αντίς Αμπέμπα.

Αυτή «προβλέπει την αποστρατιωτικοποίηση της Αμπιέι -επομένως οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν θα αποσυρθούν- και την ανάπτυξη αιθιοπικών δυνάμεων», προσέθεσε.

Εκπρόσωποι του στρατού του βορείου Σουδάν, του SPLA του νότου και αιθίοπες αξιωματούχοι θα έχουν τώρα συναντήσεις για να καθορίσουν την εντολή για την ειρηνευτική δύναμη της Αιθιοπίας που θα αναπτυχθεί στην περιοχή, σημείωσε επίσης ο Μπέκι, διευκρινίζοντας ότι η ειρηνευτική αυτή δύναμη θα σταλεί στην Αμπιέι μόλις δοθεί η έγκριση του ΟΗΕ και ότι αυτή θα αντικαταστήσει όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή.

Σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες το νότιο Σουδάν θα ανακηρυχθεί ανεξάρτητη χώρα και το θέμα του ελέγχου από το Χαρτούμ ή το νότιο Σουδάν της γόνιμης και πετρελαιοπαραγωγού περιοχής Αμπιέι ήταν ένα από τα πιο επίμαχα θέματα που δεν είχαν επιλυθεί πριν από την ανεξαρτησία του νότου.

Το Χαρτούμ κατέλαβε την κύρια πόλη της Αμπιέι στις 21 Μαΐου οδηγώντας στη φυγή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή και εγείροντας φόβους ότι οι δύο πλευρές μπορεί να ξαναμπούν σε μια πλήρη σύγκρουση.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook