Η 26η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών και το Κέντρο Πρόληψης του Ρεθύμνου οργανώνει μία σειρά από δράσεις για την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Έτσι, την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011, στις 18.30 μ.μ  θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Αίθουσα Εκδηλώσεων του Φουρφουρά Δ. Αμαρίου  ομιλία με θέμα «Οι κίνδυνοι στην εφηβεία: Πώς μπορούμε όλοι μαζί να προστατεύσουμε τα παιδιά μας», με εισηγητή τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντή, Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου.

Επίσης, την Κυριακή 26 Ιουνίου 2011 θα λειτουργήσουν περίπτερα σε διάφορα σημεία της πόλης του Ρεθύμνου, όπου τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης θα μοιράζουν ενημερωτικό υλικό και θα συζητούν με το κοινό για θέματα πρόληψης των εξαρτήσεων από τις 19.30 έως τις 22.30.

Με αφορμή τις δράσεις, που προετοιμάζονται, τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου.

Η επιστημονική υπεύθυνη του κέντρου, Νίκη Μπογά, τόνισε πως η παγκόσμια ημέρα είναι μία αφορμή «για να μιλήσουμε γύρω από το φαινόμενο της χρήσης/κατάχρησης εξαρτησιογόνων ουσιών (νόμιμων και παράνομων), αλλά και των ριψοκίνδυνων συμπεριφορών που συνδέονται με αυτή».

Στόχος είναι η καλλιέργεια μίας θετικής στάσης ζωής, όπως είπε η κα Μπογά: «Η πρόληψη των εξαρτήσεων δεν περιορίζεται μόνο στη σωστή και έγκυρη ενημέρωση των νέων για τις ουσίες και τους κινδύνους, που συνεπάγεται η χρήση τους -αφορά κάθε διαδικασία εκπαίδευσης των παιδιών και των νέων σε δεξιότητες ζωής, που θα τους βοηθήσουν να διαχειρίζονται με υγιείς τρόπους δύσκολες καταστάσεις και να μπορούν οι ίδιοι να προστατεύουν τον εαυτό τους, μένοντας μακριά από οποιαδήποτε ψυχοτρόπο ουσία (παράνομη ή νόμιμη) ή άλλη επικίνδυνη για τον εαυτό τους συμπεριφορά.

Η πρόληψη έχει σα στόχο την ανάπτυξη και την καλλιέργεια μιας θετικής στάσης ζωής, χωρίς εξαρτήσεις. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, χρειάζεται να ξεκινά από τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου, μέσα από την οικογένεια και να συνεχίζεται στο σχολείο, αλλά και σε κάθε ομάδα στην οποία εντάσσεται το παιδί και ο νέος.

Αυτό σημαίνει ότι η πρόληψη των εξαρτησιογόνων ουσιών, αλλά και όλων των ριψοκίνδυνων συμπεριφορών, δεν είναι υπόθεση μόνο των γονιών ή μόνο των ειδικών. Όλοι μπορούμε με τον τρόπο μας και από τη δική μας θέση να συμβάλλουμε σ’ αυτή, μέσα στην καθημερινότητά μας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης, περιφερειακός σύμβουλος, Γιάννης Παρασύρης, στην τοποθέτησή του τόνισε πως η περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου θα βρίσκεται δίπλα στους ανθρώπους του κέντρου και στη σημαντική δουλειά που μέχρι σήμερα γίνεται. «Το θέμα των ναρκωτικών είναι εθνική υπόθεση, που δυστυχώς δεν αφήνει έξω την πραγματικότητα και της δικής μας τοπικής κοινωνίας, είναι ένα σύνθετο, σοβαρό θέμα, μια μάστιγα που επηρεάζει αρνητικά κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής, με κύρια θύματα τη νέα γενιά, δυστυχώς τα στοιχεία είναι αμείλικτα το φαινόμενο αυτό προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις και οφείλουμε όλοι, κεντρική πολιτεία, φορείς, πολίτες, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και με σωστό σχεδιασμό μέσα από συλλογικές δράσεις και πρωτοβουλίες να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο μέτωπο για την αντιμετώπισή του.

Σαν πρόεδρος του κέντρου πρόληψης κατά των ναρκωτικών της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου κάνω έκκληση σε όλους τους φορείς, τους πολίτες αυτού του τόπου, να επιδιώξουν από μόνοι τους τη συνεργασία με το κέντρο πρόληψης Ρεθύμνου, πέρα από τις δράσεις που θα οργανώσουμε σαν κέντρο για το επόμενο εξάμηνο, ωστόσο η πρόληψη είναι υπόθεση όλων μας και το κέντρο μετά από την δεκατετράχρονη λειτουργία του, τη συσσωρευμένη εμπειρία του επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού είναι σε θέση να συμβάλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και συνάμα στην πρόληψη κατά των εξαρτήσεων και ιδιαίτερα κατά των ναρκωτικών.

Ταυτόχρονα θα ήθελα να στείλω το μήνυμα σε όλους τους Ρεθυμνιώτες ότι η αντιμετώπιση της εμπορία των ναρκωτικών ένα επικίνδυνο φαινόμενο κοινωνικής παθογένειας είναι υπόθεση όλων μας, σωστά ενημερωμένοι πολίτες μέσα από τις δράσεις τους, μέσα από την στάση τους στην καθημερινότητα τους μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου, με τη συνδρομή βέβαια της οργανωμένης πολιτείας. Τέτοιου είδους φαινόμενα όπου και αν παρουσιάζονται, από όποιους και αν παρουσιάζονται είναι επικίνδυνα, απαράδεκτα, μας προσβάλλουν όλους και οφείλουμε όλοι να τα καταδικάζουμε.

Τέλος, από τη μεριά μου αλλά και εκ μέρους της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου θα καταβάλλω οποιαδήποτε προσπάθεια απαιτείται για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του κέντρου προς όφελος της Ρεθεμνιώτικης κοινωνίας, μέσα από μία συλλογική συνεχή συνεργασία και συνεννόηση με όλους του φορείς, το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό καθώς και το Δ.Σ του κέντρου πρόληψης Ρεθύμνου».

Μέλος του Δ.Σ. επί 14 χρόνια ο δήμαρχος Αμαρίου, Στέφανος Σημαντήρας, στην περιοχή του οποίου θα γίνει η κεντρική φετινή εκδήλωση, ευχαρίστησε «τους γονείς και τους νέους που όλα αυτά τα χρόνια αγκάλιασαν το κέντρο και τα στελέχη του και έτσι τα αποτελέσματα των δράσεων είναι απτά και σημαντικά. Αυτή την επιτυχημένη πορεία θα τη συνεχίσουμε και στο μέλλον, πρώτα από όλα για το καλό της νεολαίας του Ρεθύμνου».

Τέλος, η διοικητική υπεύθυνη του κέντρου, Μαρία Ζαχαράκη, υπενθύμισε στους ρεθυμνιώτες ότι το Κέντρο Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν και μπορούν όσοι το επιθυμούν να προσέρχονται στους ανθρώπους  του κέντρου για να καταθέτουν τους προβληματισμούς τους.

 

goodnet.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook