Την ώρα που η γερμανική κυβέρνηση, τόσο διά στόματος της καγκελαρίου Μέρκελ όσο και με βάση τις δηλώσεις του προέδρου Γκάουκ, δείχνει να επανεξετάζει την στάση της στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παραμένει σταθερά αρνητικός στην αναθεώρηση των ελληνικών αξιώσεων επί του θέματος.

Έτσι, σε σημερινές του δηλώσεις, εμφανίστηκε εκ νέου «κάθετος» ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, μην διστάζοντας να πει ότι «οι απαιτήσεις της Ελλάδας για πολεμικές αποζημιώσεις είναι ανοησίες».

Παράλληλα, μιλώντας για το θέμα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, είπε: «Η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθειά μας. Ζημιά για την Ελλάδα σημαίνει και ζημιά για τη Γερμανία. Για τα προβλήματα στην Ελλάδα δεν ευθύνονται η Γερμανία, η Ευρώπη και το ΔΝΤ. Ούτε η Γερμανία και η Τρόικα φταίνε επειδή η Ελλάδα δεινοπαθεί. Κάθε νέα βοήθειά μας, πρέπει να έχει νόημα. 

Η Ελλάδα απέτυχε να πάρει οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία. Μόνο η Ευρώπη είναι πρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα. Οι πλούσιοι Ελληνες δεν έχουν συνηθίσει να πληρώνουν φόρους».

Πρόσφατα, και με αφορμή τη συμπλήρωση 70 ετών από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, είχε δηλώσει: «Εμείς οι Γερμανοί, έχουμε σε αυτό το ζήτημα μία ιδιαίτερη ευθύνη να αντιμετωπίζουμε με προσοχή, ευαισθησία και επίγνωση τα όσα προκαλέσαμε την περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού». 

«Βεβαίως είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι, για παράδειγμα, δεν έχουμε μόνο τη συζήτηση με την Ελλάδα, αλλά και με πολλές άλλες χώρες» είχε προσθέσει σχετικά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γερμανίας, Γιόαχιμ Γκάουκ, δήλωνε προσφάτως: «Είμαστε οι απόγονοι εκείνων που έσπειραν την καταστροφή στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα, για την οποία ντρεπόμαστε που τόσο λίγα γνωρίζαμε επί πολλά χρόνια. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε ως μία χώρα που σέβεται την Ιστορία, είναι να εξετάσουμε τι πιθανότητες υπάρχουν για την καταβολή επανορθώσεων».

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, ωστόσο, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, είχε επίσης χαρακτηρίσει ανοησία το ελληνικό αίτημα για τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο. Αυτή τη σκληρή γραμμή φαίνεται πως έχει υιοθετήσει απαρέγκλιτα και ο κ. Σόιμπλε… 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook