Μεγάλη νίκη κατήγαγαν οι Συντηρητικοί του Ντέιβιντ Κάμερον, αποσπώντας την πολυπόθητη αυτοδυναμία και βγαίνοντας από την εκλογική αναμέτρηση πιο ενισχυμένοι -αν και τα προβλήματα για τον Κάμερον δεν έχουν τελειώσει. 

Ο Κάμερον απέσπασε απόλυτη κυβερνητική πλειοψηφία 326 εδρών, ενώ εκκρεμεί η ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων για επτά από τις 650 έδρες του βρετανικού Κοινοβουλίου.

Η πλειοψηφία στο Ουέστμινστερ αριθμητικά βρίσκεται στις 326 έδρες, αλλά πρακτικά (λόγω της απουσίας του ιρλανδικού Σιν Φέιν) χρειάζονται 323 έδρες. 

Παράλληλα, καταιγιστικές είναι οι εξελλίξεις στο πολιτικό σύστημα της χώρας, με τρεις (!) ηγέτες κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή να έχουν παραιτηθεί: Εντ Μίλιμπαντ των Εργατικών, Νικ Κλεγκ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και Νάιτζελ Φάρατζ του UKIP ανέλαβαν την ευθύνη για την ήττα.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, τα αποτελέσματα για όσες έδρες έκλεισαν έχουν ως εξής:

Σε σύνολο 650 περιφερειών/εδρών:
Οι Συντηρητικοί (Ντ.Κάμερον) παίρνουν 326 έδρες
Οι Εργατικοί (Εντ Μίλιμπαντ) παίρνουν 230 έδρες
Το σκωτσέζικο SNP παίρνει 56 έδρες
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες παίρνουν 8 έδρες
Το UKIP παίρνει 1 έδρα
Μικρότερα κόμματα παίρνουν συνολικά 22 έδρες
Τα ποσοστά των κομμάτων στην επικράτεια έχουν ως εξής:
Υποψηφίους των Συντηρητικών ψήφισε το 36,9%
Των Εργατικών το 30,5%
Του UKIP το 12,6% 
Των Φιλελεύθερων Δημοκρατών το 7,8%
Του SNP (υποψήφιοι μόνο στην Σκωτία) το 4,8%
Των Πρασίνων το 3,8%
Πώς εξηγείται η απόκλιση μεταξύ εδρών και ποσοστών στην επικράτεια
Το μεσημέρι της Παρασκευής ο Κάμερον συναντάται με τη βασίλισσα Ελισάβετ, στην οποία αναμένεται να πει ότι διαθέτει την αυτοδυναμία για σχηματισμό κυβέρνησης. Μιλώντας στα γραφεία των Συντηρητικών, ο Κάμερον είχε νωρίτερα δηλώσει ότι «αυτή είναι η πιο γλυκιά» νίκη από όλες.

Αν και η επικράτηση των Τόρις πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στον ίδιο τον Κάμερον -θεωρείται προσωπική του επιτυχία γεγονός που θα δημιουργήσει προβλήματα στους «μνηστήρες» που εποφθαλμιούσαν τη θέση του- ο ηγέτης των Συντηρητικών θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους ευρωσκεπτικιστές και τις πιέσεις τους για μεγαλύτερη ανεξαρτησία από την ΕΕ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook