Χρειάστηκε αρκετή ώρα για να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν επρόκειτο για κάποιου είδους φάρσα.

Ιδιώτης που μένει στην παλιά πόλη των Χανίων, προχώρησε τις τελευταίες ημέρες σε μια απίστευτη κίνηση.

Κάλυψε με ένα κομμάτι από λινάτσα ιστορική επιγραφή που βρίσκεται στην τοξωτή πύλη του μεγάρου Ρενιέρ η οποία βρίσκεται στην οδό Μόσχων, μέσα στα στενά της παλιάς πόλης.

Πρόκειται για ένα ιστορικό αξιοθέατο που χρονολογείται από το 1608! Και όμως, ο ιδιώτης αυτός χωρίς να σεβαστεί το γεγονός ότι πρόκειται για μνημείο, σκέπασε με ένα κομμάτι λινάτσα την επιγραφή προκειμένου να μη φαίνεται.

Είναι άγνωστο τι οδήγησε τον ιδιώτη σε αυτόν τον παραλογισμό.

Σύμφωνα πάντως με καταγγελία, ο ιδιώτης ο οποίος διαμένει σε χώρο πάνω από την πύλη, φέρεται να ισχυρίστηκε ότι είναι δικό του και αν θέλουν να βλέπουν οι τουρίστες την επιγραφή θα πρέπει να πληρώνουν αντίτιμο.

Να σημειώσουμε ότι από το σημείο περνούν εκατοντάδες τουρίστες, οι οποίοι φωτογραφίζουν την πύλη καθώς αποτελεί ιστορικό αξιοθέατο. Μάλιστα, προτείνεται και στο site του δήμου.

Τις τελευταίες ωστόσο μέρες, η επιγραφή καλύπτεται για να… ξεγυμνωθεί η ασυνειδησία και η απαιδευσιά του απολίτιστου νεοέλληνα.

Για την ιστορία

Η Πύλη του Μεγάρου Renier βρίσκεται στην οδό Μόσχων και οδηγεί στο παρεκκλήσι της Παναγίας των Renier και στην Παλιά Πόλη των Χανίων.

Πρόκειται για αψιδωτή βενετσιάνικη είσοδο στο Μέγαρο Ρενιέρ στην Παλιά Πόλη των Χανίων. Διατηρεί σωζόμενη λατινική επιγραφή και το οικόσημο της οικογένειας.

Η λατινική επιγραφή που σώζεται γράφει:

MULTA TYLIT, FECITQUE ET STUDVIT DULCES/ PATER, SVDAVIT ET ALSIT, SEMPER REQUIES CERENAT. CDC VIII. IDI. B. IAN, η οποία μεταφράζεται: «Πολλά έφερε, έκαμε και μελέτησε ο γλυκός πατέρας, κοπίασε και ίδρωσε. Ας τον σκεπάζει αιώνια γαλήνη». Η χρονολογία δηλώνει ότι η Πύλη του Μεγάρου Renier κατασκευάστηκε τον Ιανουάριο του 1608.

Τόσο η Πύλη Του Μεγάρου Renier όπως και το παρεκκλήσι είναι τα καλύτερα σωζόμενα τμήματα του συγκροτήματος Renier, της αριστοκρατικής οικίας της ομώνυμης Βενετσιάνικης οικογένειας που έζησε στα Χανιά την περίοδο της Ενετοκρατίας.

Από το εντυπωσιακό συγκρότημα σώζεται σήμερα το μεγαλύτερο μέρος, αλλοιωμένο όμως από τις τροποποιήσεις που δέχτηκε στο πέρασμα των πέντε αιώνων από την δημιουργία του.

Στην εντυπωσιακή Πύλη του Μεγάρου Renier διακρίνεται και το οικόσημο της οικογένειας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook