Μία από τις πρώτες εξαγγελίες του Πάνου Καμμένου μόλις ανέλαβε ΥΕΘΑ ήταν η επανασύσταση της ΜΟΜΑ. Πολύ γρήγορα έγινε κατανοητό ότι για λόγους που είχαν να κάνουν με την ΕΕ ,αυτό δεν μπορούσε να γίνει. 

Τελικά τα σχέδια για την εμπλοκή των ΕΔ σε έργα που θα ανακούφιζαν περιοχές της περιφέρειας, δεν εγκαταλείφθηκαν αλλά αναπροσαρμόστηκαν ώστε να μην υπάρχου νομικά θέματα. Και κάπως έτσι προέκυψε η “Διακλαδική Διοίκηση Κατασκευής Έργων Ειδικού Σκοπού ΔΕΙΝΟΚΡΑΤΗΣ”, με επιχειρησιακό τίτλο “ΔΙΔΕΡΓΩΝ” και έδρα την Αθήνα.

Αυτή είναι η “κάτι σαν ΜΟΜΑ” που θα αναλαμβάνει έργα σε ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές σ΄ όλη την επικράτεια. Έργα που δεν θα “χτυπάνε” οι ιδιώτες.

Στη Διακλαδική Διοίκηση θα υπάγονται δύο Μονάδες: 

1.    1η Μονάδα Κατασκευής Έργων Ειδικού Σκοπού “Η Κυρά της Ρω”, με επιχειρησιακό τίτλο 1η ΜΟΚΕ και έδρα την Αθήνα.
2.    2η Μονάδα Κατασκευής Έργων Ειδικού Σκοπού “Η Κυρά των Μαρασίων”, με επιχειρησιακό τίτλο 2η ΜΟΚΕ και έδρα τη Θεσσαλονίκ

Στο έμβλημα θα αναγράφεται “ΚΑΙ ΤΑΝ ΓΑΝ ΚΙΝΑΣΩ”, που προέρχεται από την ιστορική φράση του Αρχιμήδη όταν ανακάλυψε τους μοχλούς: “Δῶς μοι πᾶ στῶ καὶ τὰν γᾶν κινάσω“, δηλαδή “Δώσε μου τόπο να σταθώ και τη Γη θα μετακινήσω”. 

Η ΔΙΔΕΡΓΩΝ θα διοικείται από ανώτατο αξκό του Μηχανικού του Στρατού Ξηράς και θα διαθέτει δικό της προϋπολογισμό, ανεξάρτητο από αυτόν των Γενικών Επιτελείων.

Η ΔΙΔΕΡΓΩΝ θα είναι Διακλαδική. Οι Μονάδες της ΔΙΔΕΡΓΩΝ (ΜΟΚΕ) θα αποτελούνται από προσωπικό του Στρατού Ξηράς.

Προϋπόθεση ανάληψης έργων από τη ΔΙΔΕΡΓΩΝ αποτελεί η αυστηρή τήρηση μιας εκ των παρακάτω:

1.    Να καταστεί δημόσιος διαγωνισμός (κανονικός, 1ος επαναληπτικός, 2ος επαναληπτικός) άγονος.
2.Να αποφασίσει το ΚΥΣΕΑ, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, για την αναγκαιότητα εκτέλεσης, το οποίο θεωρεί ότι δεν είναι σκόπιμο να αναλάβει άλλος φορέας. 

Προϋπόθεση έναρξης εργασιών από τη ΔΙΔΕΡΓΩΝ αποτελεί η ολοκλήρωση της μεταφοράς της απαραίτητης πίστωσης στον προϋπολογισμό της. 

Μέχρι την πλήρη οργάνωση και λειτουργία των Μονάδων της ΔΙΔΕΡΓΩΝ, το έργο της θα αναληφθεί από Λόχο του 747 ΕΤΜΧ και Κλιμάκιο της 206 ΠΑΥ, ανάλογα με τις υφιστάμενες δυνατότητες. Προς τούτο, τίθενται από συστάσεως της ΔΙΔΕΡΓΩΝ, υπό την επιχειρησιακή της διοίκηση.

Η ΔΙΔΕΡΓΩΝ θα αναλαμβάνει αρχικά έργα περιορισμένου προϋπολογισμού και απαιτήσεων και σταδιακά θα επεκτείνει τις δυνατότητές της, ανάλογα αφενός με την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος της δημιουργίας της και αφετέρου με τον βαθμό υλοποίησης της αναγκαίας στελέχωσης και εξοπλισμού.

Ο εξοπλισμός της ΔΙΔΕΡΓΩΝ και των Μονάδων της θα προέλθει από:

1.    Ανακατανομή πλεονάζοντος εξοπλισμού από φορείς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.
2.    Προμήθεια μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Εθνικό σκέλος, συγχρηματοδοτήσεις και Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα).
3.    Προμήθεια μέσω του Προγράμματος Αμυντικού Υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
4.    Προμήθεια από ΟΔΔΥ.
5.    Πρόσκτηση μέσω Διακρατικών Συμφωνιών.
6.    Αποδοχή δωρεών.

Σε περίπτωση Κρίσης ή Επιχειρήσεων, η ΔΙΔΕΡΓΩΝ και οι Μονάδες της εντάσσονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ και αναλαμβάνουν αντίστοιχες αποστολές.

Σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή μειζόνων ατυχημάτων, η ΔΙΔΕΡΓΩΝ και οι Μονάδες της αναλαμβάνουν αποστολές από το ΓΕΕΘΑ, ανάλογα με τις δυνατότητες και τρέχουσες ανειλημμένες υποχρεώσεις τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook