Αντιμέτωπος με ισχυρότατες πιέσεις αναμένεται να βρεθεί ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Μία σειρά κορυφαίων στελεχών της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς υπεραμύνεται της άποψης ότι στην Ελλάδα δεν είναι ώρα για λαϊκισμούς και δημαγωγίες, αλλά για την επίδειξη πνεύματος υπευθυνότητας και συναίνεσης με την υιοθέτηση των αποφάσεων που απαιτούνται.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του Χορστ Ζεεχόφερ, προέδρου του κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης CSU λέγοντας ότι «δεν μπορεί, ειδικά το συντηρητικό κόμμα στην Ελλάδα, να μπλοκάρει την εξυγίανση της χώρας». Μάλιστα, αφού είπε ότι «η στάση της ΝΔ προκαλεί εκνευρισμό στο ΕΛΚ» ανήγγειλε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί στη Σύνοδο της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.

Μέχρι στιγμής έχει οριστικοποιηθεί μόνο συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ, Ζόζεφ Ντολ, ενώ δεν προβλέπεται συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αν και είχε προγραμματιστεί να γίνει στο περιθώριο της Συνόδου εδώ και περίπου ένα μήνα.

Η κίνηση του Eurogroup να ζητήσει τη συναίνεση των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, με επισήμανσή της σε επίσημο κείμενο, αλλά και οι αλλεπάλληλες δηλώσεις κεντροδεξιών στελεχών, αποτελούν σαφές δείγμα για το πώς αντιμετωπίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση στην καρδιά της ΕΕ.

Όμως, ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από το κλίμα που υπάρχει στην ΕΕ, θεωρώντας ότι αυτό διαμορφώνεται από κυβερνητικούς παράγοντες, που επιχειρούν να τον εμφανίζουν δογματικό, λαϊκιστή και ανεύθυνο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύει ακράδαντα ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο παραπληροφόρησης των ευρωπαϊκών κέντρων και υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη τονίζουν ότι δεν αναφέρεται σε κανένα ευρωπαϊκό επίσημο κείμενο ως προαπαιτούμενη η συναίνεση της ΝΔ για να δοθεί η πέμπτη δόση.

«Δεν λένε πουθενά ότι πρέπει να συναινέσει ο κ. Σαμαράς» υποστηρίζουν στενοί του συνεργάτες και τονίζουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν πρόκειται να αλλάξει στάση.

Στο επιτελείο του πρόεδρου της ΝΔ επισημαίνουν, ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχει ένα καλύτερο, τις τελευταίες ώρες επικοινωνιακό πεδίο για την κυβέρνηση, λόγω και της αναβάθμισης του Ευάγγελου Βενιζέλου, δεν θα αλλάξει η κυβερνητική πολιτική.

Ωστόσο, πολλοί είναι οι βουλευτές της ΝΔ που εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι από το κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ για την αξιωματική αντιπολίτευση και τον αρχηγό της.

Ορισμένοι μιλάνε για μία ιδιαίτερα άσχημη περίοδο στην ευρωπαϊκή ιστορία της ΝΔ, μία εκτίμηση που χαρακτηρίζεται ανυπόστατη από ηγετικά στελέχη του κόμματος που αρνούνται την κριτική ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε μία «ιδιότυπη ευρωπαϊκή απομόνωση».

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook