Ένα ιστορικό τεθωρακισμένο άρμα μάχης, βαμμένο ροζ, επέστρεψε σήμερα στην καρδιά της Πράγας για την 20ή επέτειο από την απόσυρση των σοβιετικών στρατευμάτων.

Το τανκ υπ\’ αριθμόν 23 εξετέθη για πρώτη φορά σε μια πλατεία της Πράγας το 1945 για να τιμήσει την απελευθέρωση της Τσεχοσλοβακίας από τον κόκκινο στρατό μετά την κατοχή των ναζιστών κατά τον Β\’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Για πολλούς, έγινε σύμβολο της σοβιετικής εισβολής του 1968 που συνέτριψε τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις του Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ και έβαλε τέλος σε μια εποχή που έμεινε στην ιστορία ως η Ανοιξη της Πράγας.

Η παρουσία των σοβιετικών είχε χαρακτηρισθεί τότε προσωρινή, αλλά διήρκεσε περισσότερο από 23 χρόνια.
Οταν η Βελούδινη Επανάσταση, υπό την ηγεσία του Βάτσλαβ Χάβελ, ανέτρεψε το κομμουνιστικό καθεστώς το 1989, οι νέοι αξιωματούχοι της χώρας ζήτησαν αμέσως την απόσυρση του σοβιετικού στρατού.

Ο Νταβίντ Τσέρνι, ένας Τσέχος εικαστικός καλλιτέχνης έβαψε ροζ το τανκ τον Απρίλιο του 1991. Τα σοβιετικά στρατεύματα αποχώρησαν τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς.

\"\"
Η παρουσία του τανκ σε μια εξέδρα στον ποταμό Βλτάβα εντάσσεται σε μια σειρά εορτασμούτς για την 20ή επέτειο από την αποχώρηση του σοβιετικού στρατού κατοχής

Κάποιοι διαφώνησαν με την κίνησή του, λέγοντας ότι σπιλώνει εκείνους που απελευθέρωσαν την χώρα, αλλά ο Τσέρνι επιμένει σήμερα ότι έκανε το σωστό.

«Δεν ντρέπομαι για αυτό που έκανα. Εκείνη την εποχή, οι περισσότεροι ήθελαν τους σοβιετικούς έξω από εδώ\”, λέει ο καλλιτέχνης.

Η παρουσία του τανκ, σε μια εξέδρα στον ποταμό Βλτάβα, εντάσσεται σε μια σειρά από επετειακούς εορτασμούς που ονομάστηκαν \”Εβδομάδα της Ελευθερίας».

«Είναι μια από τις πιο σημαντικές επετείους στη σύγχρονη ιστορία της Τσεχίας. Ο κόσμος έχει την τάση να την ξεχνάει αν και η αποχώρηση του στρατού κατοχής ήταν μια μεγάλη νίκη. Για τη δική μας τη γενιά… το ροζ τανκ είναι το πραγματικό σύμβολο του τέλους της κατοχής», λέει η Πάβλα Καντνέροβα, της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παραπέτασμα, η οποία διοργανώνει τους εορτασμούς.

tovima

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook