Με την ονομαστική φανερή ψηφοφορία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Τρίτης η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Της ψηφοφορίας θα προηγηθούν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, με τους Γ.Παπανδρέου και Αντ.Σαμαρά να διασταυρώνουν και πάλι τα ξίφη τους.

Η συζήτηση στη Βουλή ολοκληρώνεται στον απόηχο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι στο κοινό ανακοινωθέν τους έθεσαν δύο προϋποθέσεις για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ: την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και την ανάγκη συναίνεσης για τους βασικούς στόχους του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, το θέμα της πολιτικής συμφωνίας αναμένεται να κυριαρχήσει στις ομιλίες τόσο του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου όσο και του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

Κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η εικόνα της διαίρεσης στη χώρα δεν βοηθά στις δύσκολες διαπραγματεύσεις και έκανε εκ νέου άνοιγμα συνεννόησης προς τον Αντ.Σαμαρά για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την πλευρά του, απέρριψε την πιθανότητα της συναίνεσης και για πρώτη φορά από το βήμα της Βουλής ζήτησε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Επίσης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το βράδυ της Τρίτης η ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος θα ενημερώσει τους βουλευτές για τα αποτελέσματα της συνόδου του Eurogroup αλλά και για τις αλλαγές στις ρυθμίσεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Από το Λουξεμβούργο όπου βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, ως προς την εφαρμογή του προγράμματος αποτελεί άμεση και επιτακτική ανάγκη.

«Σε αντίθεση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία που εμφανίζονται με υψηλό βαθμό εσωτερικής πολιτικής συναίνεσης, για την Ελλάδα η εθνική ενότητα τίθεται ως προϋπόθεση από τους εταίρους μας, ενώ έπρεπε να είναι αποτέλεσμα του ενστίκτου αυτοσυντήρησης του έθνους μας» σημείωσε.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook