Ένα πρότζεκτ που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στο μουσείο της πόλης αποκάλυψε ότι περίπου το ένα τρίτο από τις μούμιες ζώων που εξετάστηκαν από την ερευνητική ομάδα δεν περιείχαν κανένα υπόλειμμα ζώου, αλλά επρόκειτο απλά για περίτεχνα τυλιγμένα πανιά.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου πρότζεκτ, πάνω από 800 μούμιες ζώων σκαναρίστηκαν με τη βοήθεια ενός αξονικού τομογράφου και τα ευρήματα ήταν πραγματικά αναπάντεχα. 

Περίπου το ένα τρίτο των μουμιών που εξετάσθηκαν περιλάμβαναν ολόκληρες σωρούς ζώων, που ήταν μάλιστα άψογα διατηρημένες.

Ένα μεγάλο μέρος των μουμιών περιείχαν επίσης μερικά υπολείμματα ζώων, όπως οστά και μέλη από γάτες, πουλιά και κροκόδειλους. Υπήρχε όμως και ένα μεγάλο ποσοστό των μουμιών, περίπου το ένα τρίτο, που δεν περιείχε τίποτα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ζητήση για τις μούμιες ζώων, που χρησίμευαν ως αναθήματα σε τάφους στην Αρχαία Αίγυπτο, ήταν τόσο μεγάλη που ξεπερνούσε τις δυνανότητες παραγωγής τους.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου 70 εκατομμύρια ζώα μουμιοποιήθηκαν συνολικά από τους Αιγυπτίους, ιδίως μεταξύ του 800 π.Χ και της Ρωμαϊκής περιόδου. 

Αν και υπήρχαν προγράμματα εκτροφής των ζώων που προορίζονταν για αυτόν τον σκοπό, σε περιόδους έλλειψης «πρώτης ύλης» ορισμένοι τεχνίτες φαίνεται πως μπήκαν στον πειρασμό να «κοροϊδέψουν» τους πελάτες τους προσφέροντάς τους μούμιες «μαϊμού», δηλαδή σκέτα πανιά που δεν περιείχαν τίποτα μέσα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook