Τα παχύσαρκα άτομα ενδεχομένως να μπορούν να βοηθηθούν στην προσπάθεια τους να χάσουν βάρος, παίρνοντας συμπληρώματα βιταμίνης D, υποστηρίζουν ιταλοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία, στην Πράγα. 

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μιλάνο, με επικεφαλής την Δρ Λουιζέλα Βιγκνα, αξιοποίησε προϋπάρχοντα δεδομένα που έδειχναν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας και σχετικών με αυτήν επιπλοκών. 

Στην ιταλική μελέτη συμπεριλήφθηκαν 400 υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D, τα οποία ετέθησαν σε διατροφή ολίγων θερμίδων και χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. 

Στην μια ομάδα δεν χορηγήθηκε συμπλήρωμα βιταμίνης D, ενώ στις άλλες δύο δόθηκαν είτε 25.000 IU, είτε 100.000 IU, ανά μήνα. 

Μετά από έξι μήνες, οι συμμετέχοντες και των δυο ομάδων που είχαν πάρει συμπληρώματα βιταμίνης D είχαν χάσει περισσότερο βάρος και είχαν μεγαλύτερη μείωση στην περίμετρο της μέσης συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν πάρει βιταμινούχο συμπλήρωμα παράλληλα με τη δίαιτα. 

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D, μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθεια απώλειας βάρους παίρνοντας συμπλήρωμα της βιταμίνης. Συνεπώς, πριν ξεκινήσετε την όποια προσπάθεια αδυνατίσματος, ελέγξτε πρώτα τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό σας», συστήνει η Δρ Βιγκνα. 

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι, σημαντική αναλογία του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει πλέον από ανεπάρκεια βιταμίνης D, και όχι απαραιτήτως στις βόρειες χώρες. Ακόμα και στον ηλιόλουστο Νότο, η χρήση των αντηλιακών, η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, καθώς και ο σύγχρονος τρόπος ζωής, έχουν συντελέσει στην ανεπάρκεια βιταμίνης D. 

Ως γνωστόν η βιταμίνη D παράγεται από την έκθεση του ανθρώπου στον ήλιο. Ενώ καλές πηγές της βιταμίνης είναι τα αβγά, το γάλα, το γιαούρτι, ο τόνος, ο σολομός, τα δημητριακά και ο χυμός πορτοκαλιού. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook