Τα γυμνάσια με τον τίτλο «Θαλάσσια συνεργασία» πραγματοποιούνται συνεχώς από το 2012 στον Ειρηνικό ωκεανό, αλλά έπειτα από πρόταση της κινεζικής πλευράς θα διεξαχθούν φέτος στη Μεσόγειο

Με πανηγυρικό τρόπο εγκαινιάστηκαν στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ οι πρώτες στην ιστορία σινορωσικές ναυτικές ασκήσεις, που πραγματοποιούνται στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο με τη συμμετοχή δέκα πλοίων. 

Τα γυμνάσια με τον τίτλο «Θαλάσσια συνεργασία» πραγματοποιούνται συνεχώς από το 2012 στον Ειρηνικό ωκεανό, αλλά έπειτα από πρόταση της κινεζικής πλευράς θα διεξαχθούν εφέτος στη Μεσόγειο, όπως ανακοίνωσε ο υποδιοικητής του ρωσικού Στόλου της Μ. Θάλασσας αντιναύαρχος Αλεξάντρ Φεντοτένκοφ.

Από ρωσικής πλευράς θα συμμετάσχουν έξι πλοία με επικεφαλής τη ναυαρχίδα του Στόλου της Μ. Θάλασσας, το πυραυλοφόρο καταδρομικό «Moskva», το πλοίο περιπολίας «Ladni», τα δύο μεγάλα αποβατικά «Alexandr Otrakovsky» και «Alexandr Shabalin» και το σωστικό αερόστρωμνο ρυμουλκό «Samum», τα κινεζικά πλοία «Lin Yi» και «Wei Fan» μαζί με σκάφη συνοδείας και ανεφοδιασμού, σύμφωνα με το ρωσικό Γενικό Επιτελείο.

Ο Κινέζος υποδιοικητής του κινεζικού Ναυτικού αντιναύαρχος Ντου Τζιν-Τσεν εγκωμίασε τη ρωσική φιλοξενία και προετοιμασία των ασκήσεων, «το πρώτο στάδιο των οποίων βρίσκεται σε πλήρη μαχητική ετοιμότητα». Σημείωσε μάλιστα από κοινού με το Ρώσο ομόλογό του ότι οι ασκήσεις θα συμβάλουν στην περαιτέρω εμβάθυνση της φιλικής και πρακτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στην ενίσχυση της κοινής αντιμετώπισης των απειλών θαλάσσιας ασφάλειας.

«Η κοινή αυτή ναυτική άσκηση δεν στρέφεται εναντίον καμιάς τρίτης πλευράς και δεν σχετίζεται με την πολιτική κατάσταση στην περιοχή», ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του ρωσικού υπουργείο ‘Αμυνας. 

Οι ασκήσεις θα διαρκέσουν έως τις 21 του μηνός και το κοινό επιτελείο της άσκησης θα είναι εγκατεστημένο στο Ντιβναμόρσκ. 

Τα κινεζικά πλοία έφθασαν στο Νοβοροσίσκ παραμονές της 9ης Μαΐου και συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, στους πανηγυρικούς εορτασμούς για τα 70 χρόνια της αντιφασιστικής Νίκης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook