«Χωρίς αυτές τις προοπτικές είναι δύσκολο να πειστεί ο Γερμανός φορολογούμενος για τη συμμετοχή της Γερμανίας σε ένα νέο πρόγραμμα με υψηλούς κινδύνους», λέει ο κ. Σόιμπλε

Η χορήγηση νέας οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, προϋποθέτει την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων στις εργασιακές σχέσεις, αλλά και την... εξαγωγή ηλιακής ενέργειας, όπως δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, σε συνέντευξή στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit, που θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σόιμπλε συνδέει τη χορήγηση περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα με συγκεκριμένες προσδοκίες.

«Σε αυτές ανήκουν οι ιδιωτικοποιήσεις και οι δομικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας», λέει και προσθέτει ότι πρέπει να αξιοποιηθούν αποτελεσματικότερα και οι χρηματοδοτικές ενισχύσεις από την ΕΕ, καθώς «πρέπει να ξεφύγουμε όσο μπορούμε από τη λογική της διασποράς των επιδοτήσεων».

Ταυτόχρονα, οσημειώνει ότι πρέπει να ανοίξει μία αναπτυξιακή προοπτική για την Ελλάδα, αναφέροντας ως παράδειγμα την ενσωμάτωση των μεσογειακών χωρών στη στροφή που γίνεται στον ενεργειακό τομέα.

«Η Ελλάδα έχει πολύ περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας από τη Γερμανία και θα μπορούσε να εξάγει σε
μας ρεύμα. Η ελληνική οικονομία θα είχε έτσι ένα ανταγωνιστικό εξαγωγικό προϊόν και μάλιστα περιζήτητο», λέει ο κ. Σόιμπλε. Προσθέτει δε ότι δίχως μία τέτοια προοπτική θα είναι για τον ίδιο δύσκολο να πείσει «το Γερμανό φορολογούμενο να επωμισθεί το σημαντικό ρίσκο ενός νέου προγράμματος» για την Ελλάδα.

Ο Γερμανός υπουργός δηλώνει, τέλος, πεπεισμένος ότι οι τράπεζες θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη χρηματοδότηση της Ελλάδας με μία ουσιαστική συμμετοχή. καθώ «όλοι έχουν συμφέρον για τη σταθεροποίηση της Ελλάδας, τόσο τα κράτη-μέλη όσο και οι ιδιώτες πιστωτές».

» Ως εκ τούτου», προσθέτει, «τόσο τα κράτη της Ευρωζώνης όσο και οι ιδιώτες θα συμμετάσχουν στο νέο πακέτο για την Ελλάδα»..

Newsroom ΔΟΛ / in.gr