Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το Μαράθι είναι ακατάλληλο για την τοποθέτηση οχλουσών δραστηριοτήτων, όπως ξεκαθάρισε ο αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής, ο οποίος βρέθηκε στα Χανιά στα πλαίσια της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης για το νέο χωροταξικό σχεδιασμό της Κρήτης.

Ο κ. Καλογερής έκανε λόγο για λανθασμένη εκτίμηση όσον αφορά την εισήγηση  για την χωροθέτηση νέου εργοστασίου της ΔΕΗ και γενικότερα μιας βιομηχανικής ζώνης δίπλα στο  Μαράθι ενώ αποκάλυψε ότι έχει λάβει  προφορική διαβεβαίωση από τη ΔΕΗ ότι δεν προτίθεται να κάνει μετεγκατάσταση του εργοστασίου της στην περιοχή, τονίζοντας ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να λάβει και γραπτή δέσμευση από την επιχείρηση.

Το θέμα του Μαραθίου δεν παίζει. Είναι λάθος οι μελετητές, δεν είναι κακό να παραδεχτούμε και τα λάθη μας. Δεν υπάρχει κανείς σχεδιασμός της ΔΕΗ που να έχει μέσα το Μαράθι. Ούτε  για μετεγκατάσταση της Ξυλοκαμάρας, ούτε για νέα μονάδα παραγωγής, ούτε για σύνδεση καλωδιακή με την υπόλοιπη Ελλάδα, ούτε προβλέπεται από πουθενά. Αντιλαμβάνεστε την δυσκολία να περάσει η υψηλή τάση απο΄την άκρη του Ακρωτηρίου μέχρι την άλλη. 

Όπως είχε αποκαλύψει το Flashnews.gr, η σχετική μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης, προέβλεπε συνολικά 5 περιοχές για την εγκατάσταση οχλουσών δραστηριοτήτων όμως σύμφωνα με τον κ. Καλογερή το Μαράθι είναι κατηγορηματικά ακατάλληλο για τέτοιες δραστηριότητες.

“Η μελέτη μιλάει για 5 θέσεις, μια από αυτές είναι το Μαράθι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Μαράθι είναι ακατάλληλο για την εγκατάσταση οχλουσών δραστηριοτήτων. Αν δεν είμαστε σε θέση να προτείνουμε, θα μείνει ανοιχτό το θέμα και θα προχωρήσει πάνω στη βάση των τεσσάρων άλλων εναλλακτικών  περιοχών ή  μπορούμε να αποδεχτούμε ότι δεν έχουμε ή δεν θέλουμε να έχουμε περιοχή στα Χανιά για να εγκατασταθούν τέτοιες δραστηριότητες. Αυτό σημαίνει βέβαια ότι τα καύσιμα ιδιαίτεαρα, θα μείνουν για ως έχουν, κοντά στους οικισμούς, κοντά στα αστικά κέντρα, που ουτε και αυτό είναι καλό.

 

Δεν είναι δεσμευτική η πρόταση για το Μαράθι – Ειμαστε ανοιχτοί και σε άλλες εναλλακτικές

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Συντονίστρια της Μελέτης Αναθεώρησης του Χωροταξικού της Κρήτης κ. Ράνια Κλουτσινιώτη, επεσήμανε ότι η εισήγηση της μελέτης για το Μαράθι, αποτελεί μια πρόταση που δεν κινείται σε δεσμευτικά πλαίσια και βασίστηκε πάνω σε στοιχεία από τη μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Προφανώς είμαστε ανοικτοί αν υπάρχει τέτοιο μεγάλο πρόβλημα, να δούμε οποιεσδήποτε άλλες εναλλακτικές θέσεις που προτείνονται. Απλώς κανένας δεν είναι ευχαριστημένος για τέτοιες χωροθετήσεις στην γειτονιά του και αυτό θα είναι αρκετά δύσκολο όπως θα είναι και σε όλη την Ελλάδα

 

Με λίγα λόγια μπορεί το θέμα με το Μαράθι να κλείνει ωστόσο ανοίγει για τις υπόλοιπες 4 περιοχές και αυτό που μένει να δούμε, είναι τι στάση θα κρατήσουν οι φορείς σε Κίσσαμο, Αποκόρωνα και Σούδα.

Με δεδομένο ότι κανείς, όπως τόνισε η κ.. Κλουτσινιώτη, δεν θέλει χωροθέτηση τέτοιων δραστηριοτήτων στη γειτονιά του, τα Χανιά θα κληθούν να λάβουν με υπευθυνότητα, μια απόφαση, το ερχόμενο διάστημα. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Καλογερής, σχολιάζοντας την “αστοχία” της πρότασης για το Μαράθι, πρόκειται για μια “λανθασμένη εκτίμηση,  ίσως για να μας φέρει και προ των ευθυνών μας. Αν θέλουμε ή όχι να ορίσουμε εμείς με δική μας ευθύνη κάτι διαφορετικό”.

Άλλωστε εν μέρει, το νόημα της δημόσιας διαβούλευσης του νέου χωροταξικού, είναι ακριβώς όλοι φορείς και πολίτες να έρθουν προ των ευθυνών τους για την αναπτυξιακή πορεία που  θέλουν και μπορούν να ακολουθήσουν.

Η βασική φιλοσοφία για την ανάπτυξη του νησιού

Η βασική φιλοσοφία πάνω στην οποία στηρίζεται η πρόταση για την αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού της Κρήτης, κινείται στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και σε αυτές τις αρχές θα συνταχθούν οι τομείς εκείνοι που μπορούν να συμβάλουν στην αναπτυξιακή πορεία του νησιού.

“Η κατεύθυνση της ανάπτυξης είναι συμφωνημένη μεταξύ των φορέων της Κρήτης. Είναι μια βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά, στο φυσικό μας περιβάλλον πρώτα από όλα, στην ορθολογική αξιοποίηση των πόρων μας, να είναι ισόρροπη η ανάπτυξη σε όλη την Κρήτη. Δεν δεχόμαστε αναπτυγμένες περιοχές και υπανάκτυπτες. Δεν είνα απλά μια οργάνωση χώρου,  αλλά ένα εργαλείο που θα συνεργαστεί με το χρηματοδοτικό εργαλείο που είναι το νέο ΠΕΠ, ώστε να συμβαδίζει το χωροθετικό πλαίσιο με το νέο επενδυτικό πλαίσιο (το νέο ΕΣΠΑ) του 2014 -2020″ σημείωσε ο κ. Καλογερής.

Οι βασικοί άξονες πάνω  στους οποίους θα πρέπει να στηριχθεί η ανάπτυξη της Κρήτης σε γενικές γραμμές, είναι όπως σημείωσε η κ. Κλουτσινιώτη, ο τουρισμός, η γεωργία – κτηνοτροφία, η συμβολή των ερευνητικών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του νησιού σε συνδυασμό με δευτερεύοντες άξονες όπως οι τηλεπικοινωνίες και πάντα με ένα πνεύμα εξωστρέφειας που ήδη έχει το νησί.

Στην ενημέρωση – παρουσίαση της μελέτης αναθεώρησης του χωροταξικού σχεδιασμού,  που βρίσκεται σε εξέλιξη στο ΤΕΕ/ΤΔΚ,  βρέθηκαν πλήθος φορέων καθώς πάνω σε αυτήν την μελέτη θα πρέπει να καταθέσουν γραπτώς και τεκμηριωμένα τις προτάσεις τους για το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η δημόσια διαβούλευση.

Όπως τονίζεται, αυτή η προσπάθεια διαβούλευσης- ενημέρωσης, γίνεται για να υπάρξει η δυνατότητα να ληφθούν υπόψη, μετά από τεκμηρίωση νέες προτάσεις, διορθώσεις και τροποποιήσεις της Μελέτης, καθώς αυτή η φάση αποτελεί πρόταση του ΠΠΧΣΑΑ η οποία βρίσκεται ακόμα σε δυναμική διαμόρφωσης, και η οποία θα ολοκληρωθεί κατά τη φάση Β2.

Ο κ. Καλογερής τέλος, ζήτησε από τους φορείς να κάνουν εποικοδομητική κριτική και όχι στείρα αντιπαράθεση καθώς η τελική αναθεώρηση που θα υιοθετεί, εν πολλοίς, θα καθορίσει και το αναπτυξιακό  μέλλον της Κρήτης

Δείτε εδώ το σχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook